suchoj su 33 admirál kuznecovwikimedia
StoryEditor

"Aktívnejší než za ZSSR." Admirálka NATO varuje pred ruskými manévrami na mori

15.04.2017, 00:00
Autor:
fasfas
Aktivita ruského námorníctva vo vodách obklopujúcich Európu v súčasnosti prevyšuje nejvyhrotenejšie obdobia studenej vojny.

Aspoň to tvrdí admirálka amerického námorníctva a zároveň veliteľka námorných síl NATO v talianskom Neapole Michelle Howardová. Bojí sa, že to môže viesť k rozporom v Severoatlantickej aliancii.

"Takú aktivitu sme nevideli ani za Sovietskeho zväzu. Majú námorníctvo schopné zasiahnuť globálne, to chápem. Ale v posledných rokoch sa aktivita podstatne zvýšila za rovnakých podmienok," uviedla Howardová podľa britského webu The Independent.

Najviac od studenej vojny

Rusko podľa nej zvýšilo počet vysielaných hliadok do severného Atlantiku a Arktickej oblasti aj aktivitu v Stredozemnom mori.

Minulý rok napríklad vyslali Rusi svoju jedinú lietadlovú loď Admirál Kuznecov k pobrežiu Sýrie, aby pomohla s náletmi na pozície Islamského štátu i sýrskych rebelov. Minulý týždeň na ruskú základňu v sýrskom Tartuse vyslali bojovú loď Admiral Grigorovič.

​Okrem toho Howardová hovorila aj o zvýšenom množstve ponoriek vo vodách Čierneho mora. Že ich je najviac od studenej vojny potvrdil ruským médiám aj Putinov admirál Vladimir Koroľov.

Admirálka Howardová berie zvýšenú aktivitu Ruska ako varovanie pred tým, aby sa členovia aliancie nesústredili iba na svoje bezprostredné okolie. V takom prípade by si podľa nej mohli Rusi robiť, čo budú chcieť tam, kde sa to môže zdať príliš ďaleko, napríklad v arktických vodách.

Hackerská aktivita a nebezpečné prelety

Komentáre Howardovej sú súčasťou zvýšenia napätia medzi koalíciami v Sýrii, teda nepriamo aj Ruska a USA, v uplynulom týždni. Môže za to úder amerických striel Tomahawk na sýrsku leteckú základňu, ktorý bol odplatou za chemický útok v sýrskej provincii Idlíb. Nálet, ktorý mal desiatky obetí, je pripisovaný vláde Bašára Asada.

Stále častejšie ruské námorné manévre sú podľa Howardovej sprevádzané aj vyššou aktivitou hackerov a vysokým počtom nebezpečných výstražných preletov ruských lietadiel nad americkým loďstvom.

​Vzťahy medzi oboma dlhodobými rivalmi sú zlé od tej doby, čo v roku 2014 Rusko anektovalo krymský polostrov. V reakcii na to posilnilo NATO svoju prítomnosť v Pobaltí a Poľsku, kam vyslalo svoje jednotky. Kremeľ však tieto ťahy berie ako provokáciu zo strany Západu.

Americká admirálka je však rada, že k zvýšeniu prítomnosti došlo. "Vysiela to jasný signál o sile a odhodlaniu aliancie," povedala. Pochválila tiež nedávnu dohodu medzi Nemeckom a Nórskom, ktorou sa štáty zaviazali, že spoločne navrhnú nové ponorky.

Podľa Howardovej je to znakom významnej spolupráce a privítala by ďalšie snahy európskych partnerov o väčšiu investíciu do spoločnej obrany.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:05