StoryEditor

Malá revolúcia v zelenej energii je na dosah: Tesla spúšťa predaj solárnych škridlí

18.04.2017, 07:30
Kým sa novinka z Ameriky dostane na Slovensko, môžu ubehnúť roky. Prekážkou má byť dnes aj naša legislatíva.

Tesla už čoskoro začne predávať solárne škridle, píše agentúra Bloomberg. Spoločnosť začne objednávky prijímať v apríli, informoval na svojom Twitteri Elon Musk, výkonný riaditeľ spoločnosti. Koľko budú solárne pokrývky strechy stáť, sa zatiaľ nevie. Tesla sumy spresní, až keď ľudia začnú skladať zálohy. Spoločnosť plánuje škridle inštalovať niekedy v júni alebo júli tohto roka, píše na svojej webovej stránke.

Špeciálne solárne škridle budú vyrobené z texturovaného skla. Z väčšiny uhlov sa dajú od klasických šindlí len ťažko rozpoznať, majú však jedinečnú schopnosť prepúšťať svetlo na plochý solárny článok. Sklo je tvrdené a podľa Muska sa nikdy neopotrebuje.

Podľa portálu Bloomberg tento projekt spojil Panasonic, ktorý v továrni Tesly v Buffale vyrobí solárne články, a Teslu, ktorá zostaví sklené škridle, všetko s nimi spojené a celý systém, na ktorom bude nápad fungovať.

Po tom, čo Tesla v novembri pohltila firmu SolarCity, Musk vyhlásil, že výroba a inštalácia sklenenej solárnej strechy bude lacnejšie než tradičná strecha. A zároveň tvrdí, že k tomu bude ako bonus elektrina zadarmo.

K tomuto názoru je Ján Karaba, člen výkonného výboru Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu, skeptický. „Nová solárna strecha je určite drahšia. Už len fotovoltický materiál je päťnásobne nákladnejší,” povedal. Za tvrdením, že takáto strecha je lacnejšia, je podľa neho odpočet peňazí ušetrených za vyprodukovanú elektrinu v istom časovom období.

Pre Slovensko je takáto inovatívna strecha hudbou budúcnosti.  Tesla totiž svoje výrobky nedistribuuje na slovenský, český ani poľský trh. Tesla autá boli výnimkou. Naopak, s batériami Tesly na Slovensku rátať nemôžeme. „Môže byť otázkou rokov, kým sa k nám tieto solárne strechy dostanú,” myslí sí Karaba.

Rozmachu solárnych striech na Slovensku môže stáť v ceste aj naša legislatíva. Momentálne sa totiž do elektrickej siete nemôžu pripájať nové zdroje, ako napríklad malé fotovoltaické elektrárne. „Distribučné spoločnosti tvrdia, že technický stav siete nie je postačujúci pre nové zdroje. Avšak pravda je aj to, že nové zdroje sú pre distribučné spoločnosti zaťažujúce, pretože štát im výdavky nevykompenzuje v dostatočnej výške,” povedala riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Veronika Galeková. Distribučné spoločnosti však tvrdia, že podporujú domácnosti vo využívaní solárnej energie.

Autor je študentom kurzu Svet medzi riadkami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2017-09-30 22:03:05 - Feat.: 0 - Title: Britom môže zlacnieť energia, u nás tomu bráni politika
01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:23