theresa mayová downing street 10Reuters
StoryEditor

Mayová prekvapila Britov. Chce vyhlásiť predčasné voľby

18.04.2017, 12:14
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Britská premiérka si podľa vlastných slov chce upevniť mandát pred rokovaniami o brexite.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že chce usporiadať 8. júna predčasné voľby. Šéfka vlády svoj krok na mimoriadnom tlačovom brífingu zdôvodnila tým, že chce mať jasný mandát pri rokovaniach o podmienkach vystúpení Británie z Európskej únie.

"Na zasadnutí kabinetu sme sa práve zhodli, že vláda by mala vyhlásiť na 8. júna všeobecné voľby," vyhlásila britská premiérka pred svojím sídlom v Downing Street. Veľká Británia podľa nej teraz potrebuje istotu, stabilitu a silné vedenie.

Mayová povedala, že návrh na vyhlásenie volieb Dolnej snemovni predloží v stredu. Podľa premiérky sú voľby nutné, pretože parlament nie je jednotný, pokiaľ ide o chystaný britský odchod z EÚ, a oponentov obvinila z politických hier. Ostatné strany podľa nej nesúhlasia s vládnymi plánmi ohľadom brexitu. "Z brexitu nie je cesty späť," zdôraznila v tejto súvislosti.

Doteraz premiérka tvrdila, že v úrade zostane až do riadneho termínu volieb v roku 2020. Neustále ale musela čeliť výčitkám, že k rokovaniam o brexite nemá mandát. Práve ona pritom v marci oficiálne oznámila britský zámer úniu opustiť.

Posledné prieskumy ukazujú, že premiérkyni konzervatívci majú pred opozičnými labouristov jasný náskok a súčasná vládna väčšina by mohla z volieb vyjsť ďalej posilnená. Napríklad podľa aktuálneho prieskumu pre nedeľník Sunday Mirror vyplýva, že toryovci by teraz získali 46 percent hlasov, zatiaľ čo labouristi 25 percent. Labouristi ale už skôr naznačili, že by sa predčasným voľbám nebránili.

Takto vyzerajú v súčasnosti prieskumy verejnej mienky v Británii podľa portálu YouGov: 

Mayová sa úradu ujala vlani v júli po tom, čo jej predchodca David Cameron odstúpil v reakcii na referendum, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod z Európskej únie.

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas nechcel na dnešnej pravidelnej poludňajšej tlačovej konferencii čerstvé oznámenie britskej premiérky o voľbách komentovať. Pripomenul, že EÚ je zväzkom demokracií, ku ktorým voľby patria. "Voľby sú dobré, všeobecne sme pre to, aby boli," poznamenal iba.

01 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli 02 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády 03 - Modified: 2024-03-25 13:17:57 - Feat.: - Title: Kandidátka na bulharskú premiérku stiahla kandidatúru, rokovania o vláde zlyhali 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-02-04 12:16:40 - Feat.: - Title: Väčšina Poliakov nechce predčasné parlamentné voľby, ukázal prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:04