fillon macron melenchon le penovaReuters
StoryEditor

Favoriti zlomových volieb. Pozrite si hlavných kandidátov na nového francúzskeho prezidenta

22.04.2017, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Voľby francúzskeho prezidenta sa odohrávajú v čase politickej nestability, ktorú vyvolalo hlasovanie o brexite a voľba Donalda Trumpa americkým prezidentom.

Necelý týždeň pred voľbami si podľa prieskumov celých 60 percent ľudí ešte nebolo istých, komu dajú hlas. Francúzsko sa rozhoduje, či po rokoch stagnácie s končiacim socialistickým prezidentom Francoisom Hollandom podporí ekonomiku a posilní úlohu krajiny v EÚ, alebo naopak. Voliči tak rozhodujú nielen o budúcnosti svojej krajiny, ale aj o ďalšom osude celej Európskej únie.

Tohtoročné voľby sú unikátne v dvoch veciach. Súčasný prezident Hollande sa neuchádza o druhé funkčné obdobie a navyše je tiež možné, že druhé kolo volieb sa odohrá bez zástupcov oboch doteraz hlavných politických prúdov - gaullismu a socializmu.

Hrozivá nezamestnanosť mladých

Francúzskej ekonomike sa príliš nedarí a v spoločnosti vládne pesimizmus a sklamanie z tradičných strán a ich zástupcov, ktorí sa často zaplietli do rôznych korupčných škandálov. Voliči majú tiež pocit, že globalizácia a liberalizmus ich ochudobnila a vystavila nebezpečenstvu.

Jedným z najväčších súčasných problémov v krajine je nezamestnanosť, ktorá sa pohybuje okolo desiatich percent a je ôsma najvyššia v európskej únii. A postihuje najviac mladých ľudí - jeden človek zo štyroch vo veku do 25 rokov je nezamestnaný. Ekonomika krajiny sa pomaly spamätáva z finančnej krízy v roku 2008 a všetci kandidáti na prezidenta zhodne tvrdia, že sú potrebné zásadné zmeny.

Veľa sa diskutuje o otázkach bezpečnosti a imigrácie. Od januára 2015 zomrelo vo Francúzsku viac ako 230 ľudí pri teroristických útokoch a v krajine stále platí výnimočný stav. Úrady sa obávajú, že množstvo mladých francúzskych moslimov, ktorí odišli do Sýrie a Iraku, by sa mohlo vrátiť a zasievať v krajine stopy radikálneho islamizmu.

Silní radikálni kandidáti

Rekordných 85 percent Francúzov si podľa prieskumov myslí, že krajina ide zlým smerom, čo nahráva kandidátom z radov extrémnej pravice a ľavice, Marine Le Penovej a Jeanovi-Lucovi Mélenchonovi, ktorého pozícia sa posilnila.

Obaja priťahujú tým, že lákavými sľubmi reagujú na stav krajiny, ktorý je silne pociťovaný mnohými Francúzi ako nedobrý a podkopáva ich dôveru v politiku. Voličom sľubujú obmedzenie imigrácie, zabezpečenie pracovných miest a uprednostnenie rodených Francúzov pred prisťahovalcami.

​Socialista a súčasný prezident François Hollande sa pred piatimi rokmi dostal k moci so sľubom, že skoncuje s vysokou nezamestnanosťou a opäť naštartuje tvorbu pracovných miest. Čo sa mu nepodarilo a frustrácia medzi mladými ľuďmi, predovšetkým bez vyššieho vzdelania, ktorí často márne hľadajú prácu, výrazne vzrástla.

Stála hrozba terorizmu

Francúzsko má jeden z najväčších podielov verejných výdavkov na HDP v Európe - 57 percent. Podľa OECD sú francúzske podnikové dane jedny z najvyšších na kontinente. A aj radoví Francúzi odovzdajú 48 percent zo svojho príjmu na daniach a odvodoch.

Predvlani v novembri Francúzsko zažilo sériu teroristických útokov na niekoľkých miestach v Paríži, pri ktorých zahynulo celkovo 129 ľudí. V krajine bol vyhlásený výnimočný stav a následne v decembri výrazne posilnil krajne pravicový Národný front (FN) v regionálnych voľbách.

Vlani vo februári schválil parlament kontroverzný návrh ústavných zmien, ktorý počíta s možnosťou odoberať občianstvo niektorým ľuďom odsúdeným za terorizmus alebo s jednoduchším a rýchlejším vyhlasovaním výnimočného stavu v krajine.

A kvôli zmenám v Zákonníku práce sa vlani júni desaťtisíce Francúzov zišli na protivládnych demonštráciách, ktoré blokovali centrá desiatok miest.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:50