StoryEditor

Prilieva sa olej do ohňa. Kórea sa ocitla na pokraji konfliktu

20.04.2017, 00:00
Zbrane začali na seba vyťahovať Pchjongjang aj Washington. Kórejský polostrov sa stal ohniskom veľkého napätia.

Na východe Ázie to vrie. Konflikt medzi Pchjongjangom na jednej strane a Soulom s Washingtonom na strane druhej dospel do takej fázy, že sa čoraz hlasnejšie začína hovoriť o začiatku novej kórejskej vojny.

„Kórejský polostrov sa zmenil na najväčší sud s pušným prachom na svete. Vznikla nebezpečná situácia, počas ktorej môže v ktoromkoľvek momente vypuknúť termonuklenárna vojna,“ varoval zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN Kim In-rjong. Z vyostrenia situácie obvinil Južnú Kóreu a Spojené štáty, ktoré v regióne odštartovali rozsiahle vojenské manévre.

Napätie sa stupňuje
Olej do ohňa ešte prilial severokórejský viceminister zahraničných vecí Han Song-rjol, ktorý v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu BBC komentoval správy o chystanom šiestom jadrovom teste Pchjongjangu. „Raketové testy budeme vykonávať na týždennej, mesačnej aj ročnej báze. Ak Američania proti nám podniknú akúkoľvek akciu, vypukne plnohodnotná vojna,“ povedal Han Song-rjol.

K vyostrenej rétorike prichádza v čase, keď Pchjongjang zintenzívňuje snahy o zdokonalenie svojho raketového arzenálu. To sa mu však zatiaľ príliš nedarí. Severokórejská armáda v nedeľu odpálila raketu z ponorkovej základne Sinpo na východnom pobreží krajiny. Test sa skončil fiaskom, keď raketa exp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:16