juncker mayováReuters
StoryEditor

Financial Times získal interné pokyny pre brexit: Brusel má utlmiť vzťahy s britskými subjektmi

20.04.2017, 14:34
Autor:
ČTKČTK
Európska komisia nabáda svojich vysoko postavených úradníkov, aby začali britské subjekty postupne pripravovať na dôsledky takzvaného brexitu.

Britské súkromné ​​firmy nemajú pripúšťať k mnohomiliardovým kontraktom a majú ich nabádať na zriaďovanie pobočiek alebo sídiel na území EÚ. Začať majú aj prípravy na odpojenie Británie od citlivých databáz. Vyplýva to z internej správy, ktorú má k dispozícii britský denník Financial Times (FT).

Vedenie komisie v internom oznámení nadriadených úradníkov nabáda, aby sa vyvarovali "zbytočným dodatočným komplikáciám" vo vzťahu s Britániou pred rokom 2019, informoval dnes britský denník.

Predstavitelia Európskej komisie výslovne vyzývajú bruselských úradníkov, aby začali nabádať firmy so sídlom v Británii k príprave na "právne dôsledky" brexitu a k pripomenutiu potreby "mať kanceláriu v EÚ", ak si chcú uchovať povolenie pôsobiť v únii. Jednotlivé úrady majú tiež pripravovať "odpojenie" Británie od citlivých databáz, ktoré sa týkajú napríklad boja proti zločinu či azylovej politiky.

Interné oznámenie bolo úradníkom rozposlané týždeň potom, čo britská premiérka Theresa Mayová v marci oficiálne začala proces odchodu svojej krajiny z EÚ aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy.

Pod textom sú podpísaní generálny tajomník Európskej komisie Alexander Italianer, šéf kabinetu predsedu komisie Martin Selmayr a vyjednávač EK pre brexit Michel Barnier.

Neverejný dokument komisie podľa FT načrtáva, ako bude Británia bezprostredne prichádzať o peniaze a vplyv, aj keď jej zatiaľ budú ponechané práva a záväzky vyplývajúce z formálneho členstva.

Tam, kde to bude právne možné, má Európska komisia a jej špecializované agentúry už teraz pri všetkých svojich činnostiach "brať do úvahy" skutočnosť, že Británia sa môže stať do dvoch rokov "treťou krajinou". Má sa to prejaviť pri výbere úradníkov alebo pri udeľovaní miliárd eur na výskumné projekty či služby na základe priamych kontraktov.

Predstavitelia Európskej únie uisťujú, že nebudú zmrazené únijné peniaze odosielané prostredníctvom štrukturálnych a regionálnych fondov, pretože ich spravujú britské úrady, a nie priamo niektorá z únijných inštitúcií.

Iné oblasti priameho financovania sa naopak majú riadiť prísnejšími pravidlami. Brusel si tak už napríklad vyhradil, že akékoľvek kontrakty v poslednej fáze budovania navigačného systému Galileo môžu byť bez pokuty zrušené, ak dodávateľ už nemá sídlo v členskej krajine EÚ.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:25