Reuters
StoryEditor

FBI: Ruské tajné služby sa snažili preniknúť do volebného štábu Trumpa

22.04.2017, 10:19
Autor:
ČTKČTK

Ruské tajné služby sa vlani pokúšali preniknúť do volebného štábu Donalda Trumpa prostredníctvom jeho vtedajšieho poradcu Cartera Pagea. Uviedla to dnes televízia CNN s odvolaním sa na vyšetrovateľov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Samotný Page vraj o svojom zneužití možno ani nevedel a s ruskými špiónmi komunikoval nevedomky. Akékoľvek spojenie s ruskými agentmi odmieta.

FBI preveruje možnosť ovplyvňovania minuloročnej volebnej kampane zo strany Ruska a možných hackerských útokov Moskvy na servery Demokratickej strany. Po ruských stopách v prezidentských voľbách pátrajú aj tri kongresové výbory. Rusko popiera, že by volebný proces v USA akokoľvek ovplyvňovalo.

Nové informácie FBI podľa americkej televízie ukazujú, že Rusko sa snažilo usmerniť volebnú kampaň v USA nielen agresívnou propagandou a hackerskými útokmi, ale aj snahou preniknúť priamo do Trumpovho volebného štábu. Moskva používala postranné kanály na to, aby komunikovala s ľuďmi z Trumpovho okolia.

Page bol v Trumpovom štábe pomerne krátko. Podľa amerických vyšetrovateľov bol v kontakte s ruskými činiteľmi a ďalšími Rusmi, ktorí západné tajné služby poznajú, tvrdí CNN. Rozsah a frekvencia týchto stykov vyvolal záujem amerických spravodajských služieb. Page na seba upozornil aj minuloročnou prednáškou na moskovskej univerzite, kde sa kriticky vyslovil o americkej politike voči Rusku.

Už v roku 2013 sa vraj Page niekoľkokrát stretol s ruským občanom Viktorom Podobným, ktorý bol tajným ruským agentom pôsobiacim v New Yorku. Obsah ich debát americká kontrarozviedka skúma, ale odmieta vysvetliť, čoho sa týkali, uvádza americká televízia. V rovnakej dobe sa údajne ruská špionáž snažila Pagea zverbovať. Sám Page kontakty s podozrivými Rusmi pripúšťa, podľa amerických vyšetrovateľov nemusel o špionážnom pozadie svojich partnerov vedieť.

Page vedomú spoluprácu s ruskými agentmi popiera a tvrdí, že pracoval naopak pre americké tajné služby vrátane FBI a rozviedku CIA.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 03 - Modified: 2024-03-09 21:21:14 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Gaze pokračujú. Izrael tvrdí, že sa zišli šéfovia Mossadu a CIA 04 - Modified: 2024-02-27 08:46:57 - Feat.: - Title: Falošné informácie mal aj od ruskej rozviedky. Informátorovi, ktorý mal klamať o Bidenovi, zamietli kauciu 05 - Modified: 2024-02-15 06:36:02 - Feat.: - Title: Ženy žalujú FBI pre zlyhanie v prípade sexuálneho delikventa Epsteina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:45