Zjazd delegátov AfD vyvolal v Nemecku nepokoje.Reuters
StoryEditor

Zranení policajti a horiace auto. Zjazd nemeckej AfD vyvolal nepokoje

22.04.2017, 16:20
Autor:
ČTKČTK

Dvaja policajti boli zranení a policajné auto zapálené pri sobotňajších protestoch v Kolíne nad Rýnom. Na víkendovom zjazde sa tam zišlo okolo 600 delegátov hlboko rozpoltenej pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), aby prerokovalo postup na septembrové spolkové voľby.

Búrlivá je podľa prvých informácií aj situácia v rokovacej sále, kde predsedníčka AfD Frauke Petryová utrpela hneď po začatí zjazdu zdrvujúce ranu, keď delegáti odmietli rokovať o jej návrhu budúcej stratégie strany, oznámili agentúry DPA a Reuters.

Petryová v ňom vyzývala k zameraniu budúcich snáh AfD na vytvorenie aliancií s ďalšími stranami s cieľom dostať sa do vlády, namiesto toho, aby AfD lipla na svojej pozícii dlhodobej opozičnej sily, ktorá sa uspokojuje len s provokačnými vyhláseniami. V radoch strany ale vyvolal tento jej kontroverzný návrh pobúrenie a väčšina delegátov o ňom hlasovaním odmietla diskutovať, hoci Petryová naznačila ochotu ku kompromisom.

Zjazd AfD sa koná v hoteli v centre Kolína, kam sa delegátom podarilo dostať len za masívnej policajnej ochrany. Zabrániť sa im v tom snažili stovky protestujúcich demonštrantov s transparentmi a ampliónmi, ktorí sa pokúšali prístupové cesty k hotelu zablokovať. Na rôznych protestných akciách sa očakávala účasť až 50 000 ľudí, na udržanie pokoja nasadila polícia vyše 4 000 príslušníkov.

Hovorca kolínskej polície podľa agentúry Reuters označil situáciu v meste za "veľmi dynamickú" a v niektorých častiach "dosť agresívnu". Policajti podľa neho zastavili na kontrolu dokladov okolo stovky demonštrantov, nikto ale nebol zadržaný. Policajný prezident Jürgen Mathia už skôr povedal, že sa obáva príchodu niekoľkých stoviek násilníkov z ľavicovo extrémneho spektra.

Nemecká spravodajská televízia n-tv ukázala skupinu asi 50 ľudí pri strete s policajtmi na koňoch a jej spravodajca povedal, že proti niektorým demonštrantom policajti použili slzotvorný sprej. Na svojom víkendovom zjazde v Kolíne majú delegáti AfD predovšetkým nájsť človeka do čela kandidátky pre spolkové voľby. Predsedníčka Frauke Petryová totiž v utorok oznámila, že nechce ísť do septembrových volieb do Spolkového snemu ako hlavná kandidátka svojej strany. Volebným lídrom sa podľa svojho oznámenia médiám nechce stať ani spolupredseda AfD Jörg Meuthen.

Podpora protiimigračnej strany v poslednej dobe skôr klesala a podľa posledných prieskumov sa pohybuje okolo ôsmich až desiatich percent. Volebné preferencie sa tejto strane znižujú s poklesom náporu utečencov, ale vo voľbách 24. septembra má veľkú šancu dostať sa prvýkrát do Spolkového snemu.

Na straníckom kongrese budú delegáti schvaľovať okrem kandidátok tiež predvolebný program. V jeho návrhu sú napríklad požiadavky na kontroly na hraniciach, vyhosťovanie migrantov a zákaz moslimských šatiek. Strana sľubuje tiež okrem iného zastaviť plán na opustenie atómovej energie.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:13