Marine Le PenReuters
StoryEditor

Voľby, ktoré môžu znamenať nočnú moru. Európa sleduje Francúzsko so zatajeným dychom

22.04.2017, 17:48
Autor:
ČTKČTK
Osem z jedenástich kandidátov v prvom kole francúzskych prezidentských volieb chce buď vystúpenie krajiny z EÚ, eurozóny, či zásadnú prestavbu vzťahov s Úniou.

Dvaja z kandidátov vo francúzskych prezidentských voľbách, Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon, majú reálnu šancu prebojovať sa do druhého kola. Ak by sa tam dostali obaja, bola by to podľa denníka Financial Times pre európskych partnerov Francúzska nočná mora.

Protieurópsky postoj Marine Le Penovej, ktorá v prieskumoch zdieľa vedúcu pozíciu s Emanuelom Macronom, je zrejmý od začiatku predvolebnej kampane. Šéfka krajne pravicového Národného frontu chce nasledovať Britániu a vyhlásiť v krajine referendum o vystúpení z EÚ.

"Toto nie je žiadne chvastanie, ale ak vystúpi Francúzsko, je to koniec EÚ," povedal nedávno americkej televízii CNN francúzsky veľvyslanec v USA Gérard Araud. Financial Times poznamenávajú, že Británia vždy v EÚ čiastočne stála bokom, navyše nebola v eurozóne. Partnerstvo Francúzska a Nemecka je však základom jednotnej Európy od samého počiatku.

"Nemecko samotné by nedokázalo preklenúť hlboké rozdiely medzi východom a západom, juhom a severom," povedal britskému denníku Josef Janning z Európskej rady pre zahraničné vzťahy v Berlíne. "Ak sa Francúzsko odkloní od EÚ, očakával by som, že Nemecko sa tiež bude obzerať po alternatívach, pretože EÚ už nebude životaschopná," dodal.

Prípadný postup Jeana-Luca Mélenchona vo veci EÚ taký jasný nie je. "Buď Európu zmeníme, alebo ju opustíme," povedal vo štvrtok kandidát, ktorého silný finiš kampane vyniesol v prieskumoch len tesne za vedúcu dvojicu. Dva dni predtým však svojich stúpencov pri stretnutí uisťoval, že odchod z EÚ si nepraje.

"Európska únia je obdivuhodný koncept, ale dohody, na ktorých je postavená, sú ozajstnou katastrofou," uviedol Mélenchon v debate 4. apríla. Chce preto podľa webu denníka Le Monde napríklad ukončiť nezávislosť Európskej centrálnej banky, devalvovať euro a vrátiť sa k pôvodnej parite s dolárom. Rovnako tak chce prehodnotiť dlhovú politiku eurozóny.

Napriek tomu sú vyhliadky pre zástancov EÚ pomerne dobré, pretože je za najviac pravdepodobný označovaný scenár, v ktorom v druhom kole Marine Le Penovú porazí niektorý z proeurópskej dvojice Macron - Fillon. Podľa únijného komisára pre ekonomiku a bývalého francúzskeho ministra financií Pierra Moscoviciho ​​je však samotná popularita Le Penovej znepokojujúca. Aj podpora 35 či 40 percent v druhom kole by vraj nebola dobrým signálom smerom k Bruselu a Berlínu.

01 - Modified: 2022-04-24 06:03:26 - Feat.: - Title: Stále nie je nič rozhodnuté. Francúzi si dnes budú vyberať medzi Macronom a Le Penovou 02 - Modified: 2022-03-24 07:21:16 - Feat.: - Title: Putin vystupuje ako novodobý cár. Odborníčka sa pozrela na signály, ktoré politici vysielajú oblečením 03 - Modified: 2021-03-16 21:48:49 - Feat.: - Title: Francúzsky premiér chce obnoviť dôveru v AstraZenecu, dá sa ňou zaočkovať 04 - Modified: 2021-02-16 19:33:48 - Feat.: - Title: Francúzski poslanci odobrili návrh zákona o islamskom extrémizme 05 - Modified: 2021-02-02 19:36:18 - Feat.: - Title: Macron sľúbil Francúzsku, že všekých, ktorí chcú, zaočkujú do konca leta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:04