severná kórea vlajkyReuters
StoryEditor

Kimov režim zadržal občana USA, v Pchjongjangu rokoval o dodávkach pomoci

23.04.2017, 09:25
Autor:
ČTKČTK
Zadržaný muž je profesorom Len-Piensk univerzity v Číne, ktorá udržuje partnerské styky so školou v KĽDR, napísal Jonhap.

Severná Kórea v piatok zadržala Američana, ktorý v krajine rokoval o dodávkach pomoci, oznámila dnes juhokórejská agentúra Jonhap. Muž bol podľa nej zatknutý na letisku v hlavnom meste KĽDR Pchjongjangu tesne pred plánovaným odletom.

Podľa juhokórejskej agentúry ide o päťdesiatročného Američana kórejského pôvodu priezviskom Kim, ktorý sa v KĽDR zdržiaval asi mesiac. Je to už tretí občan USA, ktorého úrady Severnej Kórey zadržiavajú. Totalitná komunistická diktatúra, ktorá s USA neudržiava diplomatické styky, si týmto spôsobom zvyčajne vynucuje návštevy vysokopostavených amerických politikov.

Úrady KĽDR vlani v januári zadržali amerického študenta Otto Warmbiera a odsúdili ho na 15 rokov za pokus o krádež propagandistického plagátu. O dva mesiace neskôr bolo zatknutý Američan kórejského pôvodu Kim Dong Chul a odsúdený bol na desať rokov za podvracanie štátu. Americký misionár Kenneth Bee bol v KĽDR zatknutý v roku 2012. Po odsúdení na 15 rokov bol po dvoch rokoch prepustený.

Južne od Kórejského polostrova dnes začalo spoločné americko-japonské námorné cvičenie, do ktorého sa zapojila americká lietadlová loď USS Carl Vinson s sprievodnými bojovými plavidlami. Zoskupenie vyslali USA do východnej Ázie s cieľom odpovedať na rastúce ohrozenie zo strany KĽDR, ktorá provokuje amerických spojencov raketovými a jadrovými testami.

Severokórejský stranícky denník Rodong Sinmun dnes napísal, že KĽDR je pripravená americkú lietadlovú loď potopiť, aby preukázala svoju vojenskú moc. "Naše revolučné sily sú pripravené potopiť jediným úderom americkú lietadlovú loď s jadrovým pohonom," napísali noviny na tretiu stránku. Prvé dve boli venované inšpekcii vodcu Kim Čong-una na severokórejskej prasacej farme.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:26