macron volíReuters
StoryEditor

Macron a Le Penová už odvolili. S napätím sa očakáva, aká bude volebná účasť

23.04.2017, 11:15
Autor:
ČTKČTK
Volebná účasť bude mať vplyv na výsledky predovšetkým najmladšieho z kandidátov Macrona, ktorý nemá stabilnú voličskú základňu

Favoriti francúzskych volieb, proeurópsky centrista Emmanuel Macron a protieurópska nacionalistka Marine Le Penová, už vhodili svoje hlasy do volebných urien. Urobili tak pred očakávaným oznámením prvých údajov o doterajšej volebnej účasti, ktoré by mali byť známe na poludnie.

Štyri hodiny od otvorenia volebných miestností odhlasoval Macron v prímorskom letovisku Touquet pri severofrancúzskom meste Calais, kde má svoju druhú rezidenciu. Spolu s ním hlasovala aj jeho o 24 rokov staršia manželka Brigitte, a to v miestnosti, kde pred viac ako desiatimi rokmi mali svadbu.

Krátko potom nasledovala v hlasovaní Le Penová vo svojej bašte Hénin-Beaumont takisto na severe krajiny, kde s prehľadom zvíťazila vo všetkých posledných voľbách.

Ich najbližší politickí súperi, pravicový konzervatívec François Fillon a ľavicový radikál Jean-Luc Mélenchon, ktorí si zatiaľ ešte robia nádeje na postup do druhého kola, budú hlasovať v Paríži okolo poludnia.

Teraz sa s napätím čaká na oznámenie, aká je volebná účasť, čo bude mať vplyv na výsledky predovšetkým najmladšieho z kandidátov Macrona, ktorý nemá stabilnú voličskú základňu a ktorý sa veľa opiera o hlasy najmladších voličov. Tí sú tradične najmenej spoľahliví. Váhu môžu tieto hlasy mať aj pre Mélenchona, ktorý viedol úspešnu kampaň najmä cez internetové sociálne siete, čo mu pomohlo k zdvojnásobeniu preferencií týždeň pred konaním prvého kola volieb.

​Stabilnejšie voličskú základňu majú Le Penová a Fillon. Ich volebné revíry sa ale prelínajú hlavne na pravej strane politického spektra, kde preťahovanie sa o každý voličský hlas môže nakoniec rozhodnúť o tom, kto z nich nakoniec postúpi do druhého kola volieb, ktoré sa bude konať za 14 dní. Inak sa Le Penová viac opiera o podporu na vidieku a medzi robotníkmi, Fillon zase vo veľkých mestách u stredných vrstiev a starších voličov.

Vo voľbách v roku 2012 dosahovala napoludnie volebná účasť cez 28 percent. Nepríjemný signál vyslali francúzske zámorské územia a departementy, kde sa hlasovalo už v sobotu a kde prišlo k urnám po poznanie menej voličov ako pred piatimi rokmi. Spoľahlivým barometrom pre situáciu v kontinentálnom Francúzsku to ale nie je, pretože dané oblasti boli tento rok skôr na pokraji záujmu kandidátov, za čo sa im teda tamojší obyvatelia zrejme odplácajú väčším nezáujmom.

Prvé odhady výsledkov hlasovania sa začnú zverejňovať vo Francúzsku po uzavretí posledných volebných miestností vo veľkých mestách o 20:00 SELČ. Oproti minulosti je dosť možné, že ešte nebudú jasne známe mená dvoch postupujúcich kandidátov. Predvolebné prieskumy ukázali, že preferencie prvých štyroch kandidátov sú pomerne tesné. Za piatej republiky sa tak stalo pri sčítaní výsledkov už raz - v roku 1995, kedy nejakú dobu nebolo jasné, kto do druhého kola postúpi na druhom mieste. Kandidáti sa tiež preto hodlajú vyjadrovať k výsledkom najskôr o 21:00 SELČ, upozornila televízia BFM TV.

Belgické a švajčiarske frankofónne médiá, ktoré nie sú viazané francúzskym zákazom zverejňovania odhadov pred uzatvorením volebných miestností, zrejme zverejnia svoje čísla skôr.

Hlasovanie má za sebou tiež už terajší prezident François Hollande, ktorý ako prvá hlava štátu piatej republiky neusiluje o druhý päťročný mandát, hoci na to mal nárok. Svojich ambícií sa vzdal po tom, čo mu prieskumy verejnej mienky nedávali vôbec žiadnu šancu na volebný úspech. Dôvodom bola nespokojnosť obyvateľstva s tým, ako sa vysporiadal s následkami ekonomickej krízy. Situácia v krajine sa zlepšuje len veľmi pomaly a nezamestnanosť stále prekračuje desať percent.

Bezpečnostné opatrenia pri volebných miestností sú prísne. Najmä v miestach, kde volili kandidáti, bolo veľa policajtov vyzbrojených automatickými puškami. Fronty voličov sa tvorili dopoludnia hlavne na vidieku a v malých mestách, v tých väčších, vrátane Paríža sa čaká nápor tradične hlavne popoludní a večer, teda až sa mnohí ľudia vrátia z víkendových výletov a iných záujmových činností.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:47