TASR/AP
StoryEditor

Lietadlovú loď Američanov potopíme jediným úderom, hrozí Kimova Kórea

24.04.2017, 10:33
Autor:
ČTKČTK
Skupina amerických lodí na čele s USS Carl Vinson po určitých zmätkoch už mieri ku Kórejskému polostrovu.

Americká lietadlová loď USS Carl Vinson začala južne od Kórejského polostrova spoločné vojenské manévre s japonským námorníctvom. Z japonskej strany sa cvičenia zúčastňujú dva krížniky. Severná Kórea pohrozila, že je pripravená americké plavidlo potopiť.

"Agresora čaká len smrť a mŕtvoly"

"Naše revolučné sily sú v bojovej pripravenosti potopiť americkú lietadlovú loď s jadrovým pohonom jediným úderom," uviedol oficiálny denník severokórejskej komunistickej strany Rodong Sinmun.

Denník prirovnal americkú loď ku "strašnému zvieraťu" a zdôraznil, že zásah proti nemu by bol skutočnou ukážkou severokórejskej vojenskej sily. Noviny komentár vytlačili na tretej strane. Prvé dve strany sa venovali návšteve severokórejského vodcu Kim Čong-una na prasacej farme.

"Spojené štáty by nemali šalieť a mali by starostlivo zvážiť možné katastrofické dôsledky svojej naivnej vojenskej provokácie," uviedol denník. "Agresora čaká len smrť a mŕtvoly," dodal komentátor. Pred niekoľkými dňami Rodong Sinmun pohrozil Spojeným štátom mocným odstrašujúcim útokom, ktorý "premení americkú pevninu na popol".

Svet sa bojí ďalšieho jadrového testu

Skupina amerických lodí na čele s USS Carl Vinson po určitých zmätkoch už mieri ku Kórejskému polostrovu a vo filipínskom mori začala spoločné cvičenie s Japoncami.

​Podľa amerického velenia ide o "obvyklé" manévre, ktoré majú preveriť obranné činnosti flotily a jej manévrovaciu zdatnosť. Od začiatku roka, kedy skupina lodí vedená USS Carl Vinson vyplávala z amerického San Diega, sa zapojila do troch spoločných vojenských cvičení s Japonskom. Posledné z nich sa uskutočnilo v marci.

Napätie okolo Severnej Kórey v posledných týždňoch eskalovalo. Svet sa obáva, že stalinistický režim by mohol vykonať ďalší, v poradí už šiesty test atómovej bomby. Americký prezident Donald Trump zaujal voči KĽDR tvrdú líniu a v regióne rastú obavy z vojenského konfliktu. Južná Kórea sa obáva, že KĽDR by sa mohla k nejakej provokácii uchýliť už v utorok, kedy si pripomína 85. výročie založenia svojej armády.

Čínsky prezident volal Trumpovi

Čína sa čoraz viac obáva, že situácia v regióne by sa mohla vymknúť z rúk a na Kórejskom polostrove by mohla vypuknúť ďalšia vojna, ktorá by mala za dôsledok chaotický kolaps zbedačenej krajiny. Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok telefonoval Trumpovi a vyzval ho k zdržanlivosti.

Si šéfovi Bieleho domu oznámil, že Čína je proti akémukoľvek zásahu, ktorý by bol v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Čína podľa neho dúfa, že "všetky zúčastnené strany sa budú správať zdržanlivo a zdržia sa akýchkoľvek činov, ktoré by napätú situáciu na polostrove zhoršili".

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:25