TASR/AP
StoryEditor

Politické zemetrasenie či malá revolúcia. Svet hodnotí francúzske prezidentské voľby

24.04.2017, 12:39
Autor:
fasfasČTKČTK
Porážku kandidátov tradičných veľkých strán vo francúzskych prezidentských voľbách označujú médiá za politické zemetrasenie alebo malú revolúciu.

Úspech centristu Emmanuela Macrona a nacionalistky Marine Le Penovej, prirovnáva tlač vo Francúzsku k "veľkému tresku", ktorý "knokautoval pravicu" a ľavicu zrazil k zemi. Svetové médiá sa tiež zhodujú, že Le Penová bude v druhom kole proti všetkým.

O "skoku do prázdna" píše ekonomický denník Les Echos, podľa ktorého prejavili voliči "znechutenie nad systémom a snahu zabudnúť na minulosť". "Voliči sa rozhodli v nedeľu otočiť stránku francúzskeho politického života, takého, aký bol štruktúrovaný od začiatku piatej republiky," uvádza sa v komentári.

K.O. pre pravicu aj ľavicu

"Tento výsledok predstavuje zemetrasenie, ktorého následné otrasy budú trvalé," usudzuje katolícky denník La Croix. Liberálne noviny L'Opinion uvádzajú, že "ide o novú stránku v histórii piatej republiky". Francúzski voliči podľa neho "diskvalifikovali všetkých prezidentských kandidátov politických strán, ktoré, tak či onak, vládli v uplynulých desaťročiach".

​Podľa denníka L'Alsace sa tradičná pravica a ľavica ocitla v politickom pate a čelí novým výzvam. Konzervatívny pravicový denník Le Figaro na prvej strane uviedol palcovým titulkom Pravica K.O. "Kým túžba po zmene po (Hollandovej) päťročnici, jednomyseľne hodnotenej ako katastrofálna, nebola nikdy silnejšia, pravica nebude, prvýkrát vo svojej histórii, zastúpená v druhom kole prezidentských volieb", konštatuje denník.

Podľa britského týždenníka The Economist je výsledok prvého kola predzvesťou rozpadu francúzskeho straníckeho systému tak, ako bol po dlhé roky zavedený. "Sklamaní zástupcovia tábora Socialistov, ktorých kandidát Benoit Hamon získal mizerných 6,2 percent hlasov, môžu vzápätí klopať na Macronove dvere. Pred júnovými parlamentnými voľbami je mnoho z nich pripravených prejsť do tábora jeho hnutia Vpred!" myslia si Briti.

Francúzsky denník Le Parisien píše o "fenoméne Macron" a regionálny denník Journal de la Haute-Marne usudzuje, že politik postavil "všetko hore nohami". "Klobúk dole!" reagoval Le Républicain Lorrain, podľa ktorého Macronovi a jeho hnutiu stačilo iba osem mesiacov kampane na to, aby sa dostal na politické výslnie.

​Súboj outsiderov, v ktorom Le Penová nemá šancu

Podľa britského denníka The Guardian je Macron "najlepšou nádejou veľkej krajiny s hlbokými problémami". Hrozba, že sa k moci dostane krajná pravica, ale podľa denníka trvá. Napriek tomu sú v jeho redakcii optimistickí. "Matematicky je pre Marine Le Penovú nemožné zvrátiť za dva týždne názor voličov vo svoj prospech. Všetky tradičné strany sa totiž spoja proti nej. Pravicový Fillon aj ľavicový Hamon už obaja povedali, že budú voliť Macrona," pripomína denník vyhliadky pre druhé kolo.

Ani Financial Times (FT) nepochybuje o Macronovom víťazstve aj v druhom kole, avšak tridsaťdeväťročný centrista bude podľa denníka nútený "tvrdo vyjednávať", aby presadil svoj program. "Le Penová nemá pre druhé kolo žiadneho spojenca," cituje politického analytika Jeromeho Jaffrého z univerzity Sciences Po. Podľa FT bude druhé kolo súbojom dvoch outsiderov.

Takýto názor vyjadrujú aj na stránkach amerického denníka The New York Times. Pre neho sú francúzske voľby ako súboj "politického novica s krajne pravicovou buričkou", ako boj "dvoch outsiderov s úplne odlišnými plánmi pre svoju krajinu". Francúzsko sa tak vydáva na "neistú cestu v kritickej chvíli, keď tieto voľby môžu rozhodnúť aj o budúcnosti EÚ," myslí si newyorský denník.

​"Emmanuel Macron ešte nevyhral, ​​ale jeho akcia sa mu podarila. Rozdrvil totiž starý politický svet," komentoval denník Ouest-France.

"V druhom kole proti sebe budú stáť sociálny liberalizmus a nacionalizmus, otvorenie sa svetu a uzavretie, zjednotená Európa a osamotené Francúzsko," usudzuje ľavicový Libération, podľa ktorého Le Penová dosiahla najvyššie skóre v histórii prezidentských volieb. "V prípade, že sa boj zmení na stretnutie ľudu s elitou, kto môže predpovedať, ako dopadne výsledok? V novom dekóre je možné všetko," dodáva denník, ktorý preto vyzýva k bdelosti.

Komunistický denník L'Humanité na svojej prvej strane vytlačil palcový titulok "Nikdy" so siluetou Marine Le Penovej a vyzýva jednoznačne ku stmeleniu síl a na to, aby sa zabránilo tejto političke v ceste k moci.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:51