Mogheriniová LavrovTASR/AP
StoryEditor

Kým platia sankcie, strategická spolupráca únie s Ruskom nie je možná

24.04.2017, 15:15
Autor:
TASRTASR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Moskva je v záujme zabezpečenia plnenia minských mierových zmlúv pripravená využiť svoj vplyv v proruských samozvaných republikách na východe Ukrajiny.

Lavrov to podľa agentúry TASS povedal dnes v Moskve, kde prijal šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú. Dodal, že Rusko očakáva, že EÚ sa bude v kontaktoch s ukrajinskou vládou tiež domáhať dôsledného plnenia minských mierových protokolov.

Mogheriniová sa vyjadrila aj k incidentu z uplynulého víkendu, keď pod autom pozorovateľov misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) explodovala nastražená mína, pričom zahynul americký člen misie.

Záujem o spoluprácu pretrváva

Podľa šéfky diplomacie Európskej únie tento incident dokazuje nevyhnutnosť a aktuálnosť plnenia tzv. cestovnej mapy vypracovanej na základe minských mierových protokolov a týkajúcej sa otázok bezpečnosti i riešenia politických problémov.

Mohgeriniová v Moskve vyhlásila, že EÚ má záujem o spoluprácu s Ruskom vo viacerých oblastiach - vrátane boja s terorizmom a urovnania ozbrojeného konfliktu v Sýrii či Líbyi. Priznala však, že medzi Ruskom a EÚ sú aj názorové nezhody, napríklad na riešenie situácie na Ukrajine či problémy spojené s Krymským polostrovom.

Európska diplomatka súčasne upozornila, že v podmienkach, keď EÚ a Rusko voči sebe navzájom uplatňujú sankcie, nemožno ich považovať za strategických partnerov. Zdôraznila pritom, že bilaterálna spolupráca nie je zmrazená. "Moja návšteva v Moskve je toho dobrým dôkazom," spresnila.

Podľa jej slov vzťahy Ruska a EÚ "nie sú také, ako boli kedysi, a nie také, aké by sme ich chceli". Dodala, že Brusel je pripravený vrátiť sa k takej úrovni strategickej spolupráce, aká bola vo vzťahoch s Ruskom do uvalenia sankcií.

Inventarizácia dvojstranných vzťahov

Otázka sankcií nebola témou rokovaní, ale napriek tomu sa o nich hovorilo, dodal Lavrov. Vysvetlil, že Rusko problém sankcií zámerne na rokovania nepredkladá, ale táto téma "nevyhnutne vyplynula, pretože samotné sankcie sú časťou umelých problémov, ktoré ovplyvňujú naše vzťahy s EÚ."

Zdôraznil, že Rusko je za pokračovanie dialógu s EÚ, pričom spolu s Mogheriniovou potvrdili záujem na jeho upevnení v politickej oblasti.

Lavrov pripomenul, že Moskva očakáva od Bruselu odpoveď na svoj návrh "inventarizovať" dvojstranné vzťahy. Dodal, že príslušný návrh Rusko zaslalo do EÚ pred necelým rokom a delegácia Mogheriniovej s ním pricestovala do Moskvy.

"Predpokladáme, že sa s ním oboznamujú. Dúfame, že odpoveď (EÚ) bude založená na praktických záujmoch našich partnerov (v EÚ), a nie na ideologických predsudkoch jednotlivých členov EÚ," uviedol Lavrov.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:35