kim čong un bombaReuters
StoryEditor

Neprekročte "bod, z ktorého niet návratu". Čína varuje Kima pred ďalším jadrovým testom

25.04.2017, 19:00
Autor:
dlmdlm

Čína varovala Severnú Kóreu, aby neprekročila "bod, z ktorého niet návratu" a nepokúšala sa o ďalší jadrový test v čase, kedy USA a Južná Kórea vykonávajú vo filipínskom mori južne od Kórejského polostrova vojenské cvičenia, píše britský portál Independent.

Editoriál čínskeho denníka Global Times, považovaný za hlasnú trúbu vládnucej komunistickej strany uviedol, že Peking dúfa v mierový výsledok, ale má "veľmi obmedzený vplyv na celú situáciu".

"Hra kto z koho medzi Washingtonom a Pchjongjangom sa dostala do bodu zlomu," uvádza denník a dodáva, že ak Severná Kórea dodrží sľub a uskutoční šiesty jadrový test, "je pravdepodobnejšie ako kedykoľvek predtým, že situácia prekročí bod z ktorého niet návratu."

"Dôsledky budú znášať všetky zainteresované strany, pričom Pchjongjang bude určite trpieť najväčšími stratami," varujú Global Times.

Varovanie prichádza po sobotňajšom rozhovore medzi čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a Donaldom Trumpom, ktorý vyvíjal tlak na Čínu, aby "riadne riešila" pokračujúce porušovanie sankcií OSN zo strany svojho spojenca.

"Čína pre Severnú Kóreu predstavuje veľmi dôležité ekonomické záchranné lano, takže hoci nič nie je jednoduché, ak chcú vyriešiť severokórejský problém, zvládnu to," napísal americký prezident v sobotu na sociálnej sieti Twitter.

Čína sa, ako hlavný zdroj obchodu, potravín a paliva pre Severnú Kóreu, dostala pod rastúci tlak, aby využila svoj vplyv a odradila Kim Čong-una od pokračujúceho vývoja zbraní, ktorý vyvolal medzinárodný rozruch.

Čínska vláda však na druhú stranu varuje pred akýmikoľvek opatreniami, ktoré by mohli ohroziť existenciu severokórejského režimu a vyvolať potenciálnu jadrovú vojnu alebo ustanoviť v Pchjongjangu novú vládu za pomoci Washingtonu a Soulu.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kang uviedol, že diplomatické kanály sú momentálne "pokojné" a prebiehajú "normálne výmeny" informácií.

Vyzýval však všetky strany, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli napätie ešte viac zvýšiť. "Súčasná situácia na Kórejskom polostrove je komplikovaná, citlivá a napätie je vysoké," dodal.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:36