Reuters, koláž HN
StoryEditor

Trump pripustil vážny konflikt so Severnou Kóreou. Zároveň však chválil Kim Čong-una

28.04.2017, 10:21
Autor:
ČTKČTK
Spojeným štátom hrozí vážny konflikt so Severnou Kóreou kvôli jej jadrovému programu a vojenským provokáciám.

Spojeným štátom hrozí vážny konflikt so Severnou Kóreou kvôli jej jadrovému programu a vojenským provokáciám. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal americký prezident Donald Trump s tým, že preferuje diplomatické riešenie súčasnej vyhrotenej situácie. Trump tiež ocenil prístup čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a vyhlásil, že bude po Južnej Kórei požadovať uhradenie protiraketového štítu THAAD, ktorý USA v súčasnosti v partnerskej krajine rozmiestňujú. Soul v reakcii uviedol, že za štít platiť nemieni.

"Existuje možnosť, že dôjde k veľkému, veľkému konfliktu so Severnou Kóreou. Rozhodne," povedal Trump počas štvrtkového rozhovoru v Oválnej pracovni Bieleho domu. "Veľmi radi by sme túto záležitosť vyriešili diplomaticky, ale je to veľmi ťažké," dodal prezident.

​Trump v poslednej dobe pritvrdil verbálne prejavy proti KĽDR, posilnil námornú prítomnosť USA v oblasti Kórejského polostrova a vyhlásil, že chce severokórejského vodcu Kim Čong-una prinútiť, aby upustil od raketových a jadrových testov.

Zároveň však v rozhovore povedal Trump na adresu Kima aj pozitívne slová. "Nie je veľa 27-ročných mužov, ktorí by boli schopní prevziať režim," povedal. "Nedávam mu za to zásluhy, len hovorím, že je veľmi ťažké niečo také urobiť. Na to, či je alebo nie je racionálny, nemám názor. Dúfam, že je," uviedol Trump.

Soul za štít platiť nemieni

Washington podľa prezidenta bude po južnom susedovi KĽDR požadovať uhradenie približne miliardy dolárov (919 miliónov eur), čo sú náklady odhadované na rozmiestnenie systému THAAD v krajine. Juhokórejské ministerstvo obrany dnes zareagovalo vyhlásením, že sa nič nemení na pláne, podľa ktorého "rozmiestnenie, prevádzku a údržbu" zariadení hradí USA. Ministerstvo uviedlo, že v dohode uzavretej s vládou Trumpovho predchodcu Baracka Obamu Soul ponúka poskytnúť pre štít pozemky a infraštruktúru, nie náklady na jeho prevádzku.

​Proti rozmiestneniu systému, ktorý má byť odstrašujúcim prostriedkom voči KĽDR, protestovali Čína a Rusko a nesúhlas dal najavo aj favorit nadchádzajúcich juhokórejských prezidentských volieb, vodca liberálnej opozície Mun Če-in. Jeho hovorca dnes vyhlásil, že rozmiestňovanie štítu by malo byť "okamžite zastavené". "Otázku rozmiestnenia štítu THAAD by mala riešiť budúca (juhokórejská) vláda," povedal Munov hovorca Jon Kwan-sok. Prezidentské voľby sú v Južnej Kórei naplánované na 9. mája.

Trump o čínskom prezidentovi: Veľmi sa snaží

Trump v rozhovore ocenil prístup čínskeho prezidenta k riešeniu severokórejskej otázky. "Verím tomu, že sa veľmi snaží. Viem, že si želá, aby bol schopný nejako to vyriešiť. Zrejme to ale nie je možné," povedal Trump.

Peking dal v posledných dňoch najavo silnejúcu kritiku na adresu Pchjongjangu a podľa amerického ministra zahraničia Rexa Tillersona Čína KĽDR pohrozila, že za vykonanie jadrovej skúšky uvalí na severokórejský režim jednostranné sankcie.

​Čínsky minister zahraničia Wang I dnes varoval, že by situácia na Kórejskom polostrove mohla ďalej eskalovať, či sa vymknúť kontrole. Hovorca čínskej diplomacie Lu Kchang uviedol, že Peking chce spolupracovať s USA na dosiahnutí trvalého riešenia severokórejskej otázky.

KĽDR chce vybudovať socialistickú veľmoc

Severná Kórea vykonala už päť jadrových testov a nespočetne raketových skúšok; tá posledná sa uskutočnila tento mesiac. Pchjongjang tiež opakovane hrozí zničením Spojených štátov. "Vôľa armády a ľudu KĽDR vybudovať socialistickú veľmoc je neotrasiteľná ... a žiadna sila nemôže zastaviť ich postup vpred," napísala dnes severokórejská oficiálna agentúra KCNA.

O severokórejskom jadrovom a raketovom programe bude dnes rokovať Bezpečnostná rada OSN, v pláne však nie je žiadne hlasovanie o rezolúcii či o nových sankciách.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:24