StoryEditor

Európa má vyhadzovať o polovicu menej potravín. Má to však jeden háčik

29.04.2017, 00:00
Každoročne sa v Európskej únii vyhodí 88 miliónov ton jedla v hodnote 143 miliárd eur.

Štáty Európskej únie majú do roku 2020 znížiť plytvanie potravinami o 30 percent a do roku 2030 až o polovicu. Zhodli sa na tom europoslanci vo výbore pre životné prostredie.

„Hlasovanie naplnilo našu morálnu povinnosť,“ povedala členka výboru Simona Bonafeová, ktorá mala na starosti návrh samotného textu.

Každý rok sa vyhodí asi jedna tretina všetkého vyprodukovaného jedla. Buď sa jedlo pokazí po žatve či počas prepravy, alebo ho vyhodia obchody či samotní spotrebitelia. Podľa dát Organizácie Spojených národov chodí každý večer do postele až 800 miliónov ľudí hladných. Zníženie plytvania jedlom by pomohlo obmedziť aj objem skleníkových plynov, ktoré vyprodukuje poľnohospodárstvo a ktoré predstavujú až 20 percent všetkých emisií.

Aktivisti však upozorňujú na to, že europoslanci neprijali žiadnu spoločnú normu pre všetky krajiny Európskej únie, ktorá by pre ne bola záväzná. Podľa Bonafeovej však mnohé krajiny, ako Francúzsko či Taliansko, podnikajú vlastné iniciatívy na zníženie plytvania potravinami.

Nový cieľ, ktorý počíta so znížením plytvania o polovicu, je súčasťou “balíka cirkulárnej ekonomiky”, ktorý predstavila Európska komisia ako nástroj na dosiahnutie udržateľného rastu a ktorý má byť prijatý tento rok. Na to, aby sa stal záväzným pre členské štáty, musí prejsť europarlamentom a rovnako ho musia schváliť ministri životného prostredia členských krajín.

Aktivisti tvrdia, že cieľ je správnym krokom, nie je však dostatočne radikálny na to, aby skutočne vyriešil problém. „Je sklamaním, že poslanci netrvali na tom, aby bol cieľ pre členské krajiny záväzný,“ povedal Meadhbh Bolger z Priateľov Zeme v Európe. „Znamená to, že niektoré štáty nebudú brať tento cieľ vážne,“ dodal Martin Bowman z britskej kampane This is Rubbish.

Každoročne sa v Európskej únii vyhodí 88 miliónov ton potravín v hodnote 143 miliárd eur. Podľa aktivistov by tieto potraviny nakŕmili 55 miliónov ľudí, ktorí žijú v tzv. potravinovej chudobe, a to dokonca viac ako deväťkrát.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.

globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:19