StoryEditor

Dvojaký meter na európskom pracovnom trhu. Firmy vytláčajú migrantov do šedej ekonomiky

03.05.2017, 10:00
Autor:
TASRTASR
Rasizmus, ktorý je v EÚ neraz sprevádzaný protiimigračnou politikou, často núti migrantov pracovať v tieňovej ekonomike, kde sú ľahkým terčom , uvádza štúdia Európskej siete proti rasizmu.

Organizácia, ktorá spája lokálne občianske združenia bojujúce proti rasizmu a ktorá má podporu Európskej komisie, vo svojej správe upozornila, že rasizmus a zaostávanie v integračných prístupoch národných vlád vytvárajú veľké rozdiely v zamestnanosti medzi migrantmi a štátnymi príslušníkmi členských krajín EÚ.

Podľa správy ENAR zarábajú ľudia s určitým pôvodom - najmä z afrických alebo východoeurópskych štátov - v mnohých krajinách Únie menej ako štátni príslušníci týchto krajín zastávajúci rovnaké pracovné pozície.

V Belgicku napríklad niektorí zamestnávatelia vyšli v ústrety "diskriminačným" požiadavkám svojich zákazníkov. Z celkového počtu 176 agentúr zameraných na upratovacie služby reagovalo vyše 60 percent ústretovo, ak ich klienti chceli len belgickú upratovačku.

ENAR upozornila, že migranti s právom na zamestnanie sú často nútení vykonávať prácu, ktorá je nižšia ako ich odborná kvalifikácia, a končia v odvetviach, ako sú domáce práce, opatrovanie ľudí, stavebníctvo, poľnohospodárstvo, ale aj prostitúcia a sexuálny priemysel.

Ide o ťažko regulovateľné pracovné miesta, najmä ak pracujúci cudzinci bývajú v domácnosti osôb, ktoré ich zamestnávajú, a preto môžu byť oveľa ľahšie vykorisťovaní a bez znalosti úradov.

Správa, ktorá skúmala situáciu v členských štátoch EÚ s výnimkou Slovenska a Holandska, upozornila, že rasizmus bol v poslednom období poháňaný rastúcou protiimigračnou rétorikou v národnej politike, okrem iného nárastom vplyvu extrémne pravicových politických strán.

Podľa štúdie ENAR sú v popredí negatívneho zmýšľania väčšinovej spoločnosti najmä moslimskí migranti, často spájaní s terorizmom, potom cudzinci rómskeho pôvodu a migranti z Afriky.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:07