StoryEditor

Kimove vojská sú silné iba na papieri. Režimu pomáha prežiť jedine jadro

04.05.2017, 00:00
Severná Kórea má zastarané vybavenie. Rešpekt však vzbudzujú jadrové zbrane. Testuje aj odpaly z ponoriek.

Napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou rastie. Dôvodom sú jadrové skúšky a otvorené vyjadrenia Donalda Trumpa o konflikte.

Severná Kórea má veľké množstvo vojakov, neznamená to však, že jej armáda je dominantná – v skutočnosti iba jadrový arzenál zaisťuje, že dokáže čeliť vojenskej porážke.

​Ozbrojené sily KĽDR prevyšujú počtom svojich južných susedov. Čo sa týka vojakov a delostrelectva, má oproti starému nepriateľovi dvojnásobnú výhodu. Napriek tomu, množstvo vojakov, ktorí nosia ľahké zbrane, nemožno považovať za znak vojenskej dominancie. Ich zbrane a vybavenie sú zastarané.

Na papieri vyzerá letecká sila stalinského štátu enormne – 545 lietadiel schopných boja – v skutočnosti však veľké množstvo lietadiel dlhodobo sedí na zemi kvôli problémom s náhradnými dielmi. Zastarané severokórejské lietadlá, prevažne ešte zo Sovietskeho zväzu, by sa v prípade vojny stretli s početne porovnateľným, ale čo do schopností boja nepomerne silnejším juhokórejským sokom. Ten by mal takmer určite podporu amerických „neviditeľných“ lietadiel.

Pomoc z USA
Obavu vzbudzujú delostrelecké a raketové systémy zamerané hlavne na desaťmiliónovú aglomeráciu hlavného juhokórejského mesta Soul. Tento hendikep však oveľa menšie ozbrojené sily Južnej Kórey vyvažujú moderným vybavením, pozostávajúcim najmä z amerických zbraní, viac ako 2-tisíc tankov či stovky bojových lietadiel.

Ešte dôležitejšie je, že krajina leží pod americkým bezpečnostným dáždnikom a na juhu má trvalo umiestnených 28 500 amerických vojakov a najnovšie aj moderný systém protiraketovej obrany THAAD.

Jadrové zbrane
„Severná Kórea sa naďalej spolieha na prevažne zastaraný inventár vybavenia vo všetkých troch rezortoch ozbrojených zložiek,“ znie verdikt Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie.

Práve preto prešla Severná Kórea desaťročnú cestu od nasadenia hŕstky primitívnych atómových bômb na plnohodnotný arzenál pozostávajúci z až 20 jadrových hlavíc schopných inštalácie na rakety krátkeho, stredného a zrejme aj dlhého doletu.

Severná Kórea sa teraz pokúša zvládnuť schopnosť vystreliť jadrové strely z ponoriek, čo by teoreticky umožnilo krajine zasiahnuť Spojené štáty. Ak by mohli byť ukryté na palubách ponoriek, jadrové zbrane Severnej Kórey by sa stali imúnnymi pred ničivým útokom.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:27