le penová macronReuters
StoryEditor

Le Penová a Macron na seba v dueli ostro útočili, divákov viac presvedčil mladý centrista

04.05.2017, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Televízny duel finalistov francúzskych prezidentských volieb viedli obaja aktéri podľa predpokladov od začiatku bez rukavičiek.

Marine Le Pen hneď nazvala svojho rivala Emmanuela Macrona "miláčikom systému a elít", na čo sa jej dostalo odpovede, že jej "stratégiou je veľa klamstiev" a že "Francúzsko si zaslúži niečo lepšie".

"Pán Macron je kandidátom divokej globalizácie, neistôt, sociálnej brutality, vojny všetkých proti všetkým, ekonomického pustošenia najmä našich veľkých skupín, štvrtenia Francúzska veľkými ekonomickými záujmami, komunitarizmu," vyhlásila nacionalistka Le Penová.

"Vašou stratégiou je hovoriť veľa klamstiev," reagoval centristický kandidát hnutia Vpred !. "Ste dedičkou systému, ktorý po desaťročia žije z hnevu Francúzov," dodal Macron v televíznom dueli, ktorý sledovali milióny televíznych divákov nielen vo Francúzsku, ale aj v zahraničí.

V priebehu debaty, ktorá trvala viac ako dve hodiny, sa aktéri za účasti dvoch moderujících novinárov venovali štyrom témam: ekonomike, terorizmu, vzdelávaniu a Európe.

Macron: Prinášate krajine občiansku vojnu

Macron okrem iného sľúbil dávky v nezamestnanosti nezávislým remeselníkom, obchodníkom a poľnohospodárom, ktorí zbankrotujú, ale v súčasnej dobe nemajú nárok na dávky. Oznámil tiež, že plánuje zvýšiť dane dôchodcom, ktorí sú bohatí. Le Penovú pritom obvinil, že nemá žiadny plán, ako financovať politické zámery, o ktorých hovorí, a voličov sa snaží len miasť klamstvami.

Le Penová exministra hospodárstva obvinila, že bol členom neúspešnej vlády. "Ja som kandidátka kúpnej sily. Vy ste kandidát akvizícií Francúzska," vyhlásila. Macrona potom obvinila, že "veľké problémy bezpečnosti a terorizmu v jeho plánoch úplne chýbajú". "Nemáte žiaden plán, a čo viac, ste voči islamskému fundamentalizmu prívetivý. Musíme vykoreniť islamskú ideológiu," zdôraznila kandidátka.

Jej súper reagoval obvinením, že Le Penová predstavuje nebezpečenstvo občianskeho konfliktu. "Prinášate tejto krajine občiansku vojnu (...) Boj proti teroristom neznamená padnúť do pasce občianskej vojny," vyhlásil Macron a dodal, že práve to je pasca, "do ktorej nás chcú teroristi vlákať". Sľúbil, že "bude proti islamistickému terorizmu bojovať na všetkých frontoch bez zhoršovania tohto problému".

Le Penová: Euro je stratený projekt

Súperi v boji o prezidentský úrad sa tiež tvrdo stretli ohľadom Európskej únie a európskej meny. "Euro je mena bankárov, nie ľudí," povedala Le Penová, ktorá chce, aby sa Francúzsko vrátilo k franku, a euro považuje za stratený projekt. Sľúbila tiež, že ak sa stane prezidentkou, vypíše referendum o väčšej nezávislosti Francúzska na Európskej únii.

Macron ju v odpovedi označil za "expertku na strašenie" ľudí. Opustenie eura by podľa neho bol "fatálny" krok, rovnako ako odklon od únie.

Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, Le Penová okrem iného povedala, že "Francúzsko nemá žiadny dôvod pre studenú vojnu s Ruskom". Považuje sa za najlepšieho politika pre rokovania s Moskvou, s americkým prezidentom Donaldom Trumpom aj s Britániou, ktorá sa pripravuje na odchod z EÚ.

Divákov viac presvedčil Macron

Emmanuel Macron bol podľa prieskumu medzi divákmi v stredajšej televíznej debate presvedčivejší ako jeho súperka, nacionalistka Marine Le Penová. Podľa agentúry Elabe pre televíziu BFM bol Macron presvedčivejší podľa 63 percent respondentov.

Macrona označili za presvedčivejšieho okrem iného dve tretiny z tých respondentov, ktorí v prvom kole prezidentských volieb 23. apríla odovzdali hlas krajne ľavicovému kandidátovi Jeanovi-Luc Mélenchonovi. Z voličov konzervatívcov Françoisa Fillona považovalo Macrona za presvedčivejšieho 58 percent oslovených, uviedla agentúra Reuters.

Väčšiu nádej na víťazstvo má v nedeľu Macron, ktorého v prieskumoch zatiaľ podporilo okolo 60 percent opýtaných. Stopercentne istý si však výhrou istý byť nemôže kvôli obavám z nízkej volebnej účasti.

V prvom kole volieb predminulú nedeľu dostal Macron 24 percent hlasov a Le Penová 21,3 percenta. Obaja politici sa teraz usilujú o stúpencov ostatných porazených kandidátov. Ide najmä o skoro 40 percent hlasov, ktoré dostali dohromady pravicový konzervatívec François Fillon a ľavicový radikál Jean-Luc Mélenchon.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:41