Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo FAO vo svojej nedávnej správe nalieha na svetových lídrov, že ak nepodniknú potrebné kroky a opatrenia, nedosiahnu v roku 2030 svoj cieľ ukončiť svetový hlad, ktorý si stanovili v rámci odvážnej a ambicióznej Agendy 2030. „Svetová potravinová bezpečnosť by mohla byť skutočne v ohrození, keď vezmeme do úvahy tlak na prírodné zdroje a klimatickú zmenu,“ povedal riaditeľ FAO José Graziano de Silva.
Tu sú niektoré fakty, na ktoré report upozorňuje:
- Predpokladá sa, že svetová populácia narastie v roku 2050 na desať miliárd ľudí, z ktorých dve tretiny budú žiť v mestách a mestských oblastiach.
- Každý rok bude nutné dodatočne investovať ďalších 265 miliárd dolárov, ak chceme do roku 2030 odstrániť hlad a chudobu.
- Ak by sme pokračovali v súčasnom tempe rozvoja a pokroku, 637 miliónov ľudí, hlavne v subsaharskej Afrike a južnej Ázii, bude aj v roku 2030 stále trpieť nedostatkom jedla.
- Rozširovanie poľnohospodárskych oblastí bude naďalej hlavnou príčinou odlesňovania. Momentálne sme kvôli poľnohospodárstvu stratili asi 50 percent lesa, ktorý kedysi pokrýval našu planétu.
- Poľnohospodárstvo je zodpovedné za 70 percent všetkej spotrebovanej vody. Skoro polovica vidieckeho obyvateľstva na svete žije v povodiach riek, ktoré sú označené za zriedkavé a nedostatočné.
- Neudržateľné poľnohospodárske praktiky významne prispeli k znehodnocovaniu pôdy, čo ovplyvnilo už asi 33 percent všetkej poľnohospodárskej pôdy na svete.
- Za posledných 50 rokov sa zdvojnásobili skleníkové plyny a emisie, ktoré produkuje poľnohospodárstvo, lesníctvo a používanie pôdy. Dnes sú zodpovedné za 20 percent všetkých emisií na svete.
- Predpokladá sa, že klimatická zmena ovplyvní úrodu. Povodne a suchá budú totižto častejšie a prehánky menej pravidelné.
- Svet bude musieť vyprodukovať o 50 percent viac potravín pre ľudí, krmiva pre poľnohospodárske zvieratá a biopaliva, aby dostatočne reagoval na zvyšujúci sa dopyt spôsobený populačným nárastom.
- Približne 1,3 miliardy ton, čo predstavuje tretinu všetkých vyprodukovaných potravín pre ľudskú spotrebu, sa každý rok stratí alebo vyhodí.