globalne_loga
StoryEditor

OSN má prešetriť nositeľku Nobelovej ceny za mier

12.05.2017, 08:30
Mjanmarská líderka Aung San Suu Kyi zlyhala a nezvládla vážnu situáciu týkajúcu sa menšiny rohingských moslimov, tvrdí bývalý Obamov vyslanec.

Thomson Reuters Foundation

Rada OSN pre ľudské práva musí vytvoriť komisiu a prešetriť situáciu v Mjanmarsku, rovnako ako to spravila v prípade Severnej Kórey či Eritrey. Nemala by jej líderku, laureátku Nobelovej ceny za mier, Suu-ti ušetriť len kvôli jej dobrej povesti, povedal v Ženeve bývalý vyslanec Spojených štátov pre ľudské práva v OSN.

Keith Harper, ktorý slúžil ako ambasádor USA v Rade OSN pre ľudské práva za prezidenta Obamu od roku 2014 až do januára tohto roka, povedal, že mjanmarská líderka Aung San Suu Kyi zlyhala a vôbec nezvládla vážnu situáciu týkajúcu sa menšiny rohingských moslimov v myanmarskom štáte Rakhine.

Vysvetlil, že západní diplomati a zástancovia ľudských práv ju vnímali ako hrdinku a tak ju nechali doviesť Myanmarsko do súčasnej situácie. Harper sa tiež bojí novej americkej administratívy, ktorá ešte ani nevymenovala jeho zástupcu v Ženeve.

„Pre mnohých je ťažké obviniť vládu Suu Kyi z očividného porušovania ľudských práv, keďže ju vnímajú ako ikonu a bojovníčku za demokraciu,“ napísal Harper. „Jej Nobelova cena sa stala akýmsi štítom a obranou pred poriadnym vyšetrovaním.“

Rada pre ľudské práva diskutovala s Myanmarskom počas trojtýždňových stretnutí. Harper sa vyjadril, že malo ísť radšej o riadne vyšetrovanie, ktoré opísal ako „najúčinnejšiu medicínu pre najvážnejšie prípady porušovania ľudských práv.“

Správa Úradu OSN pre ľudské práva, založená na svedectvách rohingských moslimov, ktorí utiekli do Bangladéša, hovorí, že myanmarské bezpečnostné jednotky pravdepodobne páchali zločiny proti ľudskosti, konkrétne masové zabíjanie a hromadné znásilnenia. Vyšší úradníci OSN neskôr pre Reuters povedali, že odhadujú, že bolo zabitých viac ako tisíc ľudí.

Harper, ktorý píše na online forum Just Security, povedal, že on sám dúfal, že práve Suu Kyi, laureátka Nobelovej ceny z roku 1991, si poradí s ľudsko-právnou krízou v krajine hneď po svojom nástupe k moci pred asi rokom.

Čoskoro sa však ukázalo, že napriek tomu, že sa tešila povesti pro-demokratickej bojovníčky a ikony, nebola pripravená postaviť sa za práva neobľúbenej a prenasledovanej moslimskej menšiny, takže je podľa neho určite veľkou chybou vynechať ju z vyšetrovania.

„Ak aj akceptujeme, že Suu Kyi nekontroluje vojsko úplne, jednoznačne zlyhala, pretože mohla využiť aspoň silu svojho prejavu a osobnosti, čo by malo nepochybne veľký dopad,“ napísal Harper.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:01