US Holocaust Memorial Museum
StoryEditor

Môžu slušní ľudia vraždiť? Muž, ktorý postavil pred súd nacistov, má pre ľudstvo znepokojujúci odkaz

10.05.2017, 00:00
Autor:
chocho
"Teraz vám poviem niečo veľmi hlboké, čo som sa naučil po mnohých rokoch," povedal novinárke.

Posledný žijúci prokurátor, ktorý bol po 2. svetovej vojne zodpovedný za odsúdenie 22 dôstojníkov SS, má pre ľudstvo znepokojujúci odkaz.

Benjamin Ferencz má v súčasnosti 97 rokov. Po vojne sa zaslúžil o to, aby 22 mužov spolupodieľajúcich sa na zavraždení vyše milióna ľudí muselo čeliť spravodlivosti.

„Čo zmení muža na divokú šelmu?“

Na webe americkej televízie CBS News bol v nedeľu 7. mája zverejnený rozhovor s Ferenczom. Viedla ho novinárka Lesley Stahlová.

Pristavila sa aj pri téme veľmi naliehavej pre súčasný svet, v ktorom sa čoraz viac šíria extrémistické myšlienky podobné tým z obdobia 2. svetovej vojny.

„Stretli ste sa s mnohými ľuďmi, ktorí spáchali vojnové zločiny, ale podľa vášho názoru boli inak len obyčajnými, čestnými občanmi?“ spýtala sa.

Odpoveď Ferencza zrejme mnohých zaskočí, iných znepokojí: „Samozrejme. Títo muži by nikdy neboli vrahmi, keby nebolo vojny. Boli to ľudia, ktorí mohli citovať Goetheho, mohli milovať Wagnera, mohli byť zdvorilí.“

„Čo zmení muža na divokú šelmu?“ rozvíjala tému Stahlová. „Nie je to divoch. Je to inteligentná, patriotická ľudská bytosť,“ odpovedal opäť šokujúco Ferencz.

Stahlová oponovala: „Je to divoch, keď vraždí.“ „Nie,“ odpovedal rozhodne Ferencz s tým, že „je to vlastenecká ľudská bytosť, ktorá koná v záujme svojej krajiny. Aspoň vo svojej hlave.“

„Nemyslíte si, že práve tieto činy z nich spravili divochov?“ skúšala ďalej Stahlová. „Myslíte si, že ten muž, ktorý zhodil jadrovú bombu na Hirošimu, bol divoch? Teraz vám poviem niečo veľmi hlboké, čo som sa naučil po mnohých rokoch. Vojna robí vrahov z ináč slušných ľudí. Všetky vojny a všetci slušní ľudia.“

Komandá smrti

Spomínaných 22 dôstojníkov SS bolo súčasťou jednotiek Einsatzgruppen. Išlo o mobilné komandá smrti, ktoré nacisti využívali na obsadenom území na východe. Ich úlohou bolo vraždiť nacistickej ideológii nevyhovujúcich ľudí – Židov, Rómov, komunistov a ďalších.

Popravy boli väčšinou vykonávané zastrelením na okraji masového hrobu, do ktorého telo obete následne spadlo. V období rokov od 1941 do 1944 sú komandá Einsatzgruppen zodpovedné podľa odhadov za smrť 1,4 milióna ľudí.

Vyšetroval nacistické zločiny

Ferencz, ktorý emigroval v detstve spolu s rodinou z Rumunska do Spojených štátov, získal vzdelanie na Harvarde, píše portál Independent. Počas druhej svetovej vojny sa prihlásil do armády. Čoskoro bol preložený do novej jednotky, ktorá bola poverená vyšetrovaním nacistických zločinov.

Neskôr bol jedným z prvých ľudí, ktorí vstúpili do oslobodených koncentračných táborov. Po vojne sa Ferencz vrátil domov, ale krátko na to bol požiadaný, aby sa opäť zapojil do vyšetrovania.

Jeden z jeho tímov objavil tajné dokumenty, ktoré odkrývali brutalitu nacistov, a to nielen v koncentračných táboroch. Z Einsatzgruppen boli správy o tom, ako zastreli tisíce a tisíce Židov, Rómov a ďalších.

Štyroch popravili obesením

Podľa Ferencza išlo o denné hlásenia z východného frontu: „Ktorá jednotka vstúpila do ktorého mesta, koľko ľudí zabili.“ Tvrdí, že títo dôstojníci SS boli na vraždenie bez zľutovania alebo výčitky školení.

Ferencz na základe údajov v dokumentoch začal sčítavať počty zabitých a až postupne si uvedomoval monštruózny rozsah nacistických zločinov.

"Keď som dosiahol viac ako milión ľudí, ktorí boli zavraždení týmto spôsobom, viac ako milión ľudí, to je viac ľudí, ako ste kedy videli vo svojom živote,“ vyhlásil Ferencz, „nasadol som do najbližšieho lietadla,  odletel som z Berlína do Norimbergu a povedal som mu (generálovi Taylorovi, ktorý viedol súdy, pozn. red.): Generál, musíme usporiadať nový proces.“

Ten sa uskutočnil a vyústil do odsúdenia 22 dôstojníkov SS, z ktorých štyria boli popravení obesením. Ferencz sa na tom ako hlavný prokurátor podieľal zrejme najväčšou mierou.

01 - Modified: 2024-04-18 14:32:33 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 05 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:46