globalne_loga
StoryEditor

Mexický výrobca tequily sa snaží premeniť odpad z agáve na palivo

Spoločnosti sa už podarilo premeniť liehovarské zvyšky na bioplyn, ktorý im momentálne zabezpečujú asi 20 percent potrebnej energie.

Herradura, jedna z najslávnejších mexických spoločností na výrobu tequily, dúfa, že sa jej podarí premeniť tisícky ton odpadu, ktoré každoročne vyprodukuje pri výrobe tohto obľúbeného alkoholu z pichľavých modrých rastlín agáve, na palivo. Týmto spôsobom by znížila svoje náklady na energiu. Pre Thomson Reuters to potvrdil jej riaditeľ strojárenstva a techniky.

Herradura, ktorá je v Mexiku druhou najväčšou spoločnosťou na výrobu tequily, za deň vysuší 150 ton vláknitého odpadu z agáve. Ak tento odpad premení na biomasu, vyrobí 30 percent energie, ktorú potrebuje na výrobu. Biomasu by totižto spálila a použila na zahriatie obrovských bojlerov, ktorými naparuje agáve.

„Z odpadu vytlačiť vodu, aby sme ho mohli zrecyklovať a použiť ako palivo,“ povedal Guillermo Rodelo, riaditeľ strojárenstva a techniky v továrni spoločnosti Herradura v meste Amatitán, ktoré leží pár míľ od koloniálneho mesta Tequila v štáte Jalisco. Aj keď je ťažké nájsť technológie a stroje na vysušenie a spracovanie obrovského množstva mokrého a vláknitého odpadu, spoločnosť dúfa, že sa jej tento systém podarí uviesť do prevádzky počas jedného roka.

Herradura už raz okresala svoje účty za energiu. Premenila liehovarské zvyšky, ktoré ostanú po výrobe tequily, na bioplyn, ktorý im momentálne zabezpečujú asi 20 percent potrebnej energie. „Prvým veľkým krokom bolo vytvorenie bioplynu z liehovarských výpalkov. Predtým smerovali naspäť na agávové polia, no tento spôsob je omnoho udržateľnejší,“ povedal Rodelo. „Snažíme sa čo najviac znížiť náš dopad na životné prostredie a mať udržateľný proces výroby,“ dodal.

Podľa Rady na reguláciu tequily vyrobilo Mexiko v roku 2015 skoro 230 miliónov litrov tequily, z čoho asi 180 miliónov exportovalo. Rovnako ako francúzske šampanské aj tequila z modrého agáve môže pochádzať len z určitej oblasti, a to z piatich mexických štátov Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Herradura patrí pod americkú spoločnosť Brown-Forman Corporation, ktorá vyrába whisky Jack Daniel´s. Sama produkuje svoju výnimočnú tequilu pod viacerými značkami, z ktorých jedna je napríklad El Jimador.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:27