Reuters
StoryEditor

Litva stavia plot na hranici s ruským Kaliningradom, USA v Pobaltí možno rozmiestnia rakety Patriot

10.05.2017, 12:49
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty a ich spojenci sú znepokojení chystanými obrími manévrami ruskej armády, ktorých sa má v lete zúčastniť až 100 000 vojakov.

Litva začala výstavbu ochranného plotu na hranici s ruskou oblasťou Kaliningrad. S odkazom na litovskú službu ochrany štátnej hranice o tom dnes informoval ruský denník Kommersant. Bariéra dlhá 44,6 kilometrov a vysoká dva metre bude stáť približne 1,3 milióna eur.

Dôvody sú ekonomické aj geopolitické

V januári litovský minister vnútra Eimutis Misiunas oznámil, že dôvody stavby sú ekonomické, teda zabrániť pašovaniu, ale aj geopolitické - posilniť hranice Európskej únie. Dodal, že bariéra znemožní prípadné provokácie na hraniciach.

Podľa Kommersantu ochranný plot bude prechádzať okolo jazera Vyštitis k miestu, kde sa stretávajú hranice Litvy, Poľska a Ruska.

Kaliningradská oblasť je silne militarizované ruské územie, ležiace pri Baltskom mori medzi Litvou a Poľskom. Pobaltské štáty sa začali obávať možnej ruskej agresie, keď Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Podobnú ochrannú bariéru plánuje do februára 2018 na svojich hraniciach s Ruskom postaviť aj Estónsko.

Rakety Patriot v Pobaltí

Spojené štáty možno v Pobaltí dočasne rozmiestnia rakety Patriot, oznámila dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z Pentagónu. Protiraketový systém by sa mal v regióne objaviť počas letného vojenského cvičenia NATO, ktoré bude zamerané na protivzdušnú obranu. V Litve dnes o vojenskej spolupráci rokoval americký minister zahraničia James Mattis.

Americká armáda už niekoľkokrát na obmedzenú dobu vyslala batérie Patriot do Poľska, ktoré sa snaží posilniť svoju obranyschopnosť pred ruskou hrozbou. Poľský minister obrany Antoni Macierewicz nedávno povedal, že jeho krajina chce do konca roka osem batérií týchto rakiet kúpiť. "Tieto systémy nám umožnia zaručiť poľskú bezpečnosť," povedal Macierewicz. Predaj podlieha schváleniu amerického Senátu.

Mattis dnes vo Vilniuse možnosť dočasného rozmiestnenia rakiet Patriot v Pobaltí výslovne nepotvrdil s tým, že NATO vyšle do oblasti zbrane, ktoré uzná za potrebné. Podľa litovskej prezidentky Dalii Grybauskaitéovej krajina "potrebuje všetky možné obranné prostriedky potrebné na odstrašenie".

Spojené štáty a ich spojenci sú znepokojení chystanými obrími manévrami ruskej armády, ktorých sa má v lete zúčastniť až 100 000 vojakov. Cvičenie má byť najväčšie od roku 2013 a uskutoční sa na západe Ruska neďaleko hraníc s Poľskom, Litvou a Lotyšskom. Podľa Mattisa je posilňovanie ruskej armády v regióne "jednoducho destabilizujúce".

Pokiaľ budú rakety Patriot v Pobaltí rozmiestnené, nebude to podľa zdrojov z Pentagónu mať s ruským vojenským cvičením žiadnu súvislosť. Až tieto manévre začnú, budú vraj už batérie z oblasti stiahnuté.

01 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 02 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 03 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:51