čína raketa testReuters
StoryEditor

Čína reaguje na rozmiestnenie systému THAAD. Úspešne otestovala nový typ rakety

10.05.2017, 13:11
Autor:
ČTKČTK
Strela, o ktorej neboli oznámené žiadne podrobnosti, dopadla do vôd v blízkosti Kórejského polostrova.

Čínske ministerstvo obrany dnes oznámilo, že armáda otestovala nový typ rakety. Oznámenie prichádza v čase, keď Peking rozhorčene protestuje proti rozmiestneniu amerického protiraketového štítu THAAD na území Južnej Kórey.

Štít má byť podľa Washingtonu obranou voči severokórejskej hrozbe, Peking sa ale obáva, že radarový systém bude sledovať aj jeho vojenské aktivity.

Analytici sa domnievajú, že Peking testoval upravenú raketu DF-26, ktorá je schopná potopiť vojnové lode, vrátane amerických lietadlových lodí, uviedla agentúra AP.

Čínske ministerstvo obrany minulý mesiac uviedlo, že bude na štít THAAD reagovať skúškami nových typov zbraní za podmienok, ktoré napodobňujú skutočný boj. Podľa ministerstva sa nový test uskutočnil v jednom z uplynulých dní v Pochajskom zálive a dosiahol požadovaný výsledok.

Vojenskí analytici uviedli, že podobné oznámenia o raketových testoch zo strany najvyšších čínskych orgánov sú vzácne. Podľa nich bola správa celkom iste určená Južnej Kórei a Spojeným štátom, ktoré začiatkom mája informovali, že uviedli do prevádzky systém protiraketovej obrany THAAD, ktorý nedávno umiestnili v Južnej Kórei.

Hongkonský analytik Liang Guoliang sa domnieva, že "strely s doletom 2000 kilometrov alebo viac boli zrejme odpálené zo severozápadnej Číny, možno z Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang alebo z provincie Kan-su, a hlavice dopadli do Pochajského zálivu".

"Pravdepodobne išlo o vyspelú raketu stredného doletu DF-26B, čo je modifikovaná verzia rakety DF-26," konštatoval Liang. "Vzhľadom k miestu dopadu bol test očividne namierený proti štítu THAAD v Južnej Kórei," dodal.

Čínsky vojenský odborník Čou Čchen-ming si myslí, že "test mohol zahŕňať rôzne varianty nových rakiet, ako je DF-21, DF-26 a ďalšie typy striel Tung-feng (Dongfeng)".

Vojenský pozorovateľ Antony Wong Dong pôsobiaci v Macau povedal, že skúška mohla byť tiež namierená proti USA, ktoré vyslali ku Kórejskému polostrovu dve svoje lietadlové lode, Carl Vinson a Ronald Reagan, so sprievodnými plavidlami. "Mohla to byť upravená verzia protilodnej strely DF-26A," povedal Wong.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:31