tabka mig 21 sýriaReuters
StoryEditor

Islamisti prišli o najväčšiu priehradu v Sýrii. Strategický bod dva mesiace bránila hŕstka fanatikov

12.05.2017, 11:45
Tabka je jedným z kľúčových miest, ktoré koaličné sily potrebovali dobyť pri postupe na zhruba 40 kilometrov vzdialenú hlavnú baštu IS, mesto Rakka.

Koalícia Sýrskych demokratických síl (SDF) oznámila, že sa jej bojovníkom s podporou Američanov podarilo dobyť sýrske mesto Tabka a priľahlú najväčšiu priehradu v krajine. Ide o najväčšiu baštu Islamského štátu (IS), ktorá padla do rúk sýrskych kurdských síl. Mesto pritom takmer dva mesiace ovládalo iba niekoľko desiatok obrancov IS zabarikádovaných v sieti tunelov pod priehradou a komplexe bytových domov v meste.

Úspechu sa zrejme po skoro dvoch mesiacoch Kurdi vo štvrtok dočkali aj vďaka zvýšenej podpore USA, ktoré im v posledných týždňoch dodali ťažkú ​​techniku ​​a poskytli i pomoc v podobe vzdušných náletov.

"Mesto i priehrada na rieke Eufrat sú kompletne oslobodené," uviedol podľa webu Rádia Slobodná Európa poradca SDF Násir Hadzi Mansúr s tým, že sa Kurdom podarilo vyhnať z Tabky všetkých zvyšných džihádistov. Na svojom twitterovom účte dobytie Tabky potvrdil aj špeciálny vyslanec amerického prezidenta Donalda Trumpa pre boj s IS Brett McGurk.

Hŕstka džihádistov z elitnej jednotky Ingimassayeen zloženej z profesionálne trénovaných, v zahraničí najatých bojovníkov sa zabarikádovala v kontrolnom velíne najväčšej sýrskej priehrady Asad a v priľahlej sieti vybudovaných tunelov. Po týždne tam odolávali niekoľkonásobne väčšej presile kurdských bojovníkov aj amerických špeciálnych jednotiek. Odďaľovali tým postup na metropolu IS Rakka od juhu, kde majú islamisti poslednú voľnú prístupovú cestu.

"Je ich tam celkom 14, samí cudzinci. Väčšinou Čečenci alebo muži zo severnej Afriky, ktorí žili vo Francúzsku. Zneškodniť ich trvá veľmi dlho," povedal pred finálnym útokom reportérovi londýnskeho denníka The Times na mieste jeden z veliteľov SDF s prezývkou Kandil Manbidž.

Pustite tam plyn

Využívať malú skupinku fanatických bojovníkov je obvyklou taktikou IS. Ak sú dobre pripravení, sú schopní odolávať obrovskej presile aj bombardovaniu koaličných lietadiel. Skúsenosti z Tabky a irackého Mósulu naznačujú, že samotná bitka o Rakku sa môže pretiahnuť na veľmi dlhú dobu.

"Snažili sme sa prinútiť veliteľstvo koalície, aby sme džihádistov v tuneloch vyhnali plynom, ale trvali na tom, že sa to nedá," povedal britskému denníku Abdullah Ajsin z exilovej rady mesta Rakka. Namiesto toho podľa neho vypli elektrinu, aby znemožnili prístup k čerstvému ​​vzduchu a svetlu.

Strategická pozícia teroristov znemožňovala prejazd po hrádzi nad vodným dielom. Ak spojenci chceli prekonať vodnú bariéru zo severu na juh smerom k mestu Tabka, museli sa spoľahnúť na schátrané loďky civilistov.

Skupinka pod hrádzou Asadovej priehrady nebola jedinou vzdorujúcou jednotkou IS. Niekoľko ďalších džihádistov sa usídlilo v komplexe bytových domov v blízkosti, kde si vybudovali ostreľovačské "hniezda". S pomocou ľudských štítov a nastražených improvizovaných bombových zariadení sa snažili vytvoriť možnosť ústupu. Stroskotalo to ale na požiadavke lehoty troch dní na ústup. Kurdi nechceli riskovať, že za tú dobu IS vymyslí plán, ako im uštedriť nejaký veľký úder.

"Stále si vytrhával infúzie"

Hrozba zo strany sniperov prinútila po určitej dobe koaličné sily, aby prestali postupovať vo dne. "Namiesto toho sme tlačili v noci a cez deň si privolávali na pomoc americké lietadlá či vrtuľníky. Mysleli sme si, že to bude na niekoľko dní, ale trvalo to skoro dva mesiace," povedal poľský dobrovoľník v službách SDF menom Artur. Doktori v dôsledku zásahov ostreľovačov museli ošetriť najmenej 300 mužov, niekoľko ľudí vrátane jednej z kurdských veliteliek guľky ťažkého kalibru zabili.

Raz sa im do rúk dostal aj vysoko postavený emir IS s ťažkými popáleninami. "Povedali mi, že je dôležitý a musí zostať za každú cenu nažive. Stále si ale vytrhával infúzie, pretože chcel zomrieť. Pripútali sme mu jednu ruku, aby nemohol," povedal londýnskemu denníku americký dobrovoľník v lekárskom tíme.

Väčšine ďalších veliteľov sa z mesta podarilo utiecť už v čase, keď sa začala koalícia približovať k priehrade. Stalo sa tak v zhone a zanechali za sebou posledných pár desiatok bojovníkov. Ani tým sa ale nepodarilo brániť Tabku donekonečna. V ďalších dňoch a týždňoch tak zrejme začne zložité obliehanie hlavného mesta IS Rakka.

01 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 02 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 03 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 04 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika 05 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:11