StoryEditor

"Napálili nás." Trump chcel schôdzku s Lavrovom čo najviac ututlať, Rusi zverejnili fotografie

12.05.2017, 14:12
Autor:
abaaba
Načasovanie návštevy ruského ministra zahraničia vo Washigntone nebolo práve najšťastnejšie.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pricestoval len deň potom, čo Donald Trump vyhodil šéfa FBI, ktorý dohliadal na vyšetrovanie možného zasahovania Ruska do volieb.

Biely dom chcel schôdzku udržať za zatvorenými dverami a novinárom zakázal prístup. Rusi si však priviezli svojich vlastných žurnalistov a fotky zverejnili.

TASR/AP

​Trump pritom sám potvrdil, že načasovanie návštevy ruského šéfa diplomacie vo Washingtone sa nezdalo ani ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Trumpovi vraj volal, aby sa ubezpečil, že sa s ministrom Lavrovom zíde. "Mal som snáď povedať, že sa s ním nestretnem? Povedal som, že ho prijmem," odpovedal Trump v relácii NBC News.

Na schôdzku v Oválnej pracovni však nepustil žiadnych amerických novinárov a Biely dom nezverejnil žiadne fotky. Problém však nastal po tom, keď si Rusi priviedli svojich vlastných fotografov zo štátnej agentúry TASS a fotky následne zverejnili na internete. Snímky sa obratom rozšírili aj do amerických médií.

TASR/AP

​Na fotkách sa šéf Bieleho domu víta s Lavrovom alebo si srdečne potriasa rukou s ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom. Druhý menovaný je pritom od istej doby vo Washingtone persona non grata.

Keď vyšlo najavo, že sa veľvyslanec Kisljak ešte pred voľbami stýkal s Trumpovým bezpečnostným poradcom Michaelom Flynnom, stálo to Flynna miesto. Problémy vysvetliť schôdzky s Kisljakom mal aj minister spravodlivosti Jeff Sessions.

Kislyak trump Kislyak trump TASR/AP

​Fakt, že teraz Američania videli v správach a na internete, ako sa s Kisljakom a Lavrovom ich prezident so zjavným potešením druží, Biely dom rozčúlilo. "Napálili nás. Toto je problém s Rusmi - oni klamú," povedal CNN nemenovaný zdroj z Bieleho domu.

Len vďaka ruskej štátnej agentúre sa však Američania dozvedeli, v akej dobrej nálade stretnutie prebiehalo. Denník The Washington Post sa však nad iróniou celej situácie pozastavil. Vo štvrtok napísal, že hoci sa stretnutie "udialo v centre americkej moci, bola to ruská agentúra, kto mal fotky".

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:18