Reuters
StoryEditor

Ruská kauza narastá. Trumpovi ľudia komunikovali s Kremľom pred voľbami najmenej osemnásťkrát

18.05.2017, 13:30
Autor:
ČTKČTK

Členovia tímu amerického prezidenta Donalda Trumpa pred vlaňajšími voľbami najmenej osemnásťkrát komunikovali s ruskými predstaviteľmi či ľuďmi napojenými na Kremeľ. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na súčasných aj bývalých amerických činiteľov.

Doteraz verejne neznáme telefonické a e-mailové rozhovory medzi Trumpovými poradcami a osobami spojenými s prezidentom Vladimirom Putinom v rámci vyšetrovania údajného ruského vplyvu na americké voľby skúma Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa zdrojov Reuters sa najmenej 18 rozhovorov odohralo v čase od vlaňajšieho apríla do novembrových prezidentských volieb. Biely dom sa k žiadosti o komentár nevyjadril.

​V šiestich prípadoch išlo o telefonáty medzi Trumpovými radcami vrátane odvolaného hlavného bezpečnostného poradcu Michaela Flynna a ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom. Flynn v konverzáciách pokračoval aj po voľbách, keď sa podľa informácií agentúry snažil zabezpečiť priamu komunikačnú linku medzi Trumpom a Putinom, ktorá by obišla bezpečnostné pravidlá považované Trumpovými ľuďmi za prekážku pre vtedy zamýšľané zlepšenie vzájomných vzťahov.

Flynn krátko po nástupe do funkcie Trumpovho hlavného bezpečnostného poradcu rezignoval, oficiálne kvôli tomu, že neinformoval vedenie Bieleho domu o svojej schôdzke s Kisljakom.

Jedným z ďalších ľudí, s ktorými bol niektorý z Trumpových poradcov v kontakte, bol ukrajinský oligarcha blízky Putinovi Viktor Medvedčuk, ktorý akýkoľvek rozhovor s volebným tímom súčasného prezidenta odmieta.

Údajným vplyvom Kremľa na voľby v USA, ktoré sa podľa amerických tajných služieb snažilo Rusko ovplyvniť v Trumpov prospech, sa teraz zaoberá FBI a výbory Kongresu.

Potom, čo prezident minulý týždeň odvolal šéfa FBI Jamesa Comeyho, začali jeho oponenti hovoriť o snahe ovplyvniť vyšetrovanie narastajúcej kauzy. Ministerstvo spravodlivosti v stredu vymenovalo do úlohy nezávislého vyšetrovateľa predchádzajúceho riaditeľa FBI Roberta Muellera.

01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 05 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:28