rusko protestReuters
StoryEditor

Kremeľ sa bojí mladých. Na ruských školách organizuje masívnu prevýchovu opozičníkov

19.05.2017, 11:11
Autor:
ČTKČTK
Mnohé stredné a vysoké školy usporiadali povinné školenia po demonštráciách z 26. marca, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce Rusov po celej krajine.

Keď Sergej Čajkovskij prišiel do triedy, očakával obvyklú hodinu dejepisu. Ale jeho profesor sa namiesto toho rozhodol urobiť školenie proti "extrémizmu", aby pranieroval názory mladého opozičníka, píše agentúra AFP.

"Fašista", "lokaj Anglosasov" a "zradca": profesor nešetril výrazmi proti osemnásťročnému študentovi strednej školy, keď sa dozvedel, že sa 26. marca zúčastnil v Tomsku na Sibíri demonštrácie proti korupcii, ktorú usporiadali stúpenci Alexeja Navaľného, ​​hlavného odporcu Kremľa.

"Pred celou triedou vyhlásil, že nesie zodpovednosť za to, aby sa moji spolužiaci nestali takými, ako som ja. Nebolo to etické. Chcel ma ponížiť a zastrašiť," hovorí Sergej, ktorý svoj spor s profesorom natočil na video a umiestnil na sociálne siete .

Študent sa sťažoval riaditeľke školy. Tá na otázku miestnej televízie vyhlásila, že išlo iba o "hystériu jedného profesora".

Povinné podemonštračné školenia

Avšak takýto prípad nie je ojedinelý. Mnohé stredné a vysoké školy usporiadali povinné školenia po demonštráciách z 26. marca, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce Rusov po celej krajine. Asi tisícku demonštrantov zadržali, predovšetkým v Moskve.

Tieto demonštrácie sa vyznačovali tým, že do ulíc vyšli študenti stredných a vysokých škôl narodení na začiatku storočia, kedy Vladimir Putin nastúpil k moci.

​"Som naozaj šťastný, že sa v tejto krajine zrodila generácia, ktorá nemá strach," komentoval to štyridsaťročný Alexej Navaľnyj, ruský právnik a politický opozičný aktivista, ktorý chce v prezidentských voľbách budúci rok kandidovať proti Putinovi.

V meste Samara na juhozápade Ruska donútili viac ako 3000 študentov zúčastniť sa dlhej konferencie proti "extrémizmu", kde im bolo vysvetlené, že by sa demonštrácie mohli zmeniť na "ozbrojené hnutia", uvádza jeden študent, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. Aby bolo možné bojovať proti extrémizmu, je potrebné podporiť Nikolaja Merkučkina, guvernéra regiónu, ktorého Navaľnyj obvinil z korupcie, vyhlásil podľa študenta jeden z prednášajúcich.

Na inej schôdzke v Samare kázali študentom štyria popovia o nebezpečenstve "revolučného hnutia" a pripomínali "zrútenie" krajiny vyvolané revolúciou z roku 1917.

V Petrohrade sa zase študenti Polytechnickej univerzity museli zúčastniť výchovného školenia a potom vyplniť dotazník týkajúci sa extrémizmu, v ktorom boli otázky typu: Ste pripravený pomáhať poriadkovým silám? Aký je váš postoj k extrémizmu? Myslíte, že médiá extrémizmus podporujú?

​Študenti v meste Vladimir tri hodiny cesty z Moskvy museli povinne zhliadnuť film, ktorý prirovnával Navaľného k Hitlerovi.

Zneužívanie vágneho zákona

Podľa profesora dejepisu z Dzeržinska Andreja Rudoja študenti v poslednom roku viac diskutujú a stále viac hovoria o politike a to naháňa vláde strach. "Bolo by potrebné na národnej alebo regionálnej úrovni vydať direktívu, ktorá by študentov upokojila," hovorí profesor a pripomína, že po demonštráciách z 26. marca sa koná čím ďalej tým viac konferencií a školení proti "extrémizmu".

Extrémizmus je v zákone z roku 2007 definovaný veľmi hmlisto a previnilec podľa neho môže byť odsúdený až na osem rokov väzenia. Úrady zákon často používajú na to, aby blokovali internetové stránky, zatýkali sympatizantov Islamského štátu alebo zadržiavali odporcov režimu.

Na juhu Ruska v meste Volžskij vyhlásila profesorka strednej školy, že sa bude diskutovať o stabilite ruského politického systému. "Začal som hovoriť o Navaľnom a profesorka bola nervózna. Celú hodinu nám prednášala o morálke a veľmi sme sa pri tom nudili," hovorí trinásťročný Nikolaj.

"Nemajú právo nás prevychovávať. Myslím, že to robia preto, že majú strach. Vedia, že raz pôjdeme voliť," vyhlasuje.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:37