iDNES/Adam Hájek
StoryEditor

Vodca Nočných vlkov: Skrvavené pahýle Ruska sa hoja a Európa to vidí

21.05.2017, 00:00
Chirurg sa výletu do Berlína nezúčastnil, pretože sa na neho kvôli jeho angažmán pri anexii Krymu vzťahujú európske sankcie.

Jeho meno figuruje na európskom sankčnom zozname a tak sa Alexander Zaldostanov nemohol zúčastniť jazdy Nočných vlkov do Berlína. Šéf ruského motorkárskeho gangu Deň víťazstva oslávil v Donecku, kde spravodajcovi iDNES.cz poskytol krátky rozhovor.

Noční vlci nie sú obyčajný motorkársky gang

Keď sa podsaditý motorkár v koženej veste objavil na hlavnom Doneckom bulvári, v dave ľudí prúdiacich z vojenskej prehliadky k výročiu víťazstva nad Hitlerom to zašumelo. To je Chirurg, šepkali si a hrnuli sa k nemu, aby si zaobstarali spoločnú fotku.

Pozrite si aj oslavy Dňa republiky z 11. mája 2017, ktoré sa konali na tretie výročie nezávislosti:

Alexander Zaldostanov, ako sa vodca Nočných vlkov volá občianskym menom, si postavenie celebrity užíval. Ochotne pózoval s babuškami aj deťmi v uniformách Červenej armády a neodmietol ani žiadosť iDNES.cz o rozhovor.

"Bolo to veľmi nostalgické, srdečné, emotívne a slávnostné," pochvaľoval si oslavy na Deň víťazstva v srdci Doneckej ľudovej republiky. "Je to niečo, čo v globalizácii 21. storočia už takmer zmizlo a za čo sa my bijeme. Na tejto prehliadke som pochopil, že moja vlasť je späť, jej skrvavené pahýle sa už hoja. Vracia sa Rusko, o ktoré sme v 90. rokoch prišli," obzrel sa za chaotickými časmi po rozpade ZSSR.

Noční vlci nie sú obyčajný motorkársky gang. Sú priamo financovaní ruským štátom, opozícia hovorí o desiatkach miliónoch rubľov ročne. V reve ich Harleyov sa mieša motorkárska mužnosť s ruským nacionalizmom, nostalgiou po časoch Sovietskeho zväzu a pravoslávnu ortodoxiou. Sám Putin čas od času osedlá trojkolku a za účasti televíznych štábov s nimi vyrazí na prechádzku.

Chirurg sa výletu do Berlína nezúčastnil

Noční vlci na seba v Európe upozornili spanilými jazdami do Berlína pri príležitosti májových osláv konca vojny. Vlani aj tento rok na svojej ceste prešli aj Prahou, kde si na Olšanských cintorínoch uctili pamiatku sovietskych vojakov. Na Václavskom námestí ich čakali aktivisti s vlajkami Európskej únie či Ukrajiny.

​Chirurg sa výletu do Berlína nezúčastnil, pretože sa na neho kvôli jeho angažmán pri anexii Krymu vzťahujú európske sankcie.

Zaldostanov sa domnieva, že európsky pohľad na Rusko sa za posledné roky zmenil. "Dnes všetci ťaháme za jeden povraz. Európania začínajú chápať, čo sa deje. Satanská protiruská propaganda bola odhalená a na ľudí už nezaberá," vysvetlil nám rázne 54-ročný rodák z ukrajinského Kirovohradu, ktorý sa podľa legendy dal na vieru, keď ho na ceste zastavil pravoslávny kňaz a nakázal mu, aby zmenil svoj hriešny život a pomohol zachrániť Svätú Rus.

"Boli sme svedkami toho, ako vlajku Doneckej a Luhanskej oblasti a vlajku Víťazstva (vlajka, ktorú červenoarmejci vyvesili v roku 1945 na Reichstag - pozn. red.) viezli k pamätníku vojakov osloboditeľov v Treptowskom parku v Berlíne. A tieto vlajky viezli Európania. Keď Európska únia vyhlásila dechristianizáciu, boli všetky mosty strhnuté a už sme nemali nič spoločné. Vlajka Víťazstva nás opäť spojila. A toho sa oni boja, kvôli tomu šalejú. Vidia, že ľudia nás podporujú," odkázal Chirurg z centra povstaleckej metropoly Donbasu na Západ.

01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 02:18