StoryEditor

Američania považujú Kimovu ríšu za najväčšiu hrozbu. Keď ju majú ukázať na mape, dopadne to takto

20.05.2017, 00:00
Americká verejnosť je v dobe, keď Spojené štáty dokážu ovplyvniť krajiny a národy po celom svete, najviac geograficky negramotná spoločnosť na planéte.

Myslíte si, že by Spojené štáty mali zaútočiť na Severnú Kóreu? Vaša odpoveď bude pravdepodobne do veľkej miery závisieť od toho, či niečo o Severnej Kórei viete. Minimálne to, kde sa vôbec nachádza na mape sveta.

Agentúra YouGov sa na prelome januára a februára opýtala 7150 dospelých Američanov, ktoré krajiny vnímajú ako priateľov a nepriateľov svojho národa. Nakoľko Severná Kórea dlhodobo zapĺňala titulné strany veľkých denníkov nebolo prekvapením, že až 57 percent opýtaných považuje za najväčšieho nepriateľa práve Kimov režim.

KLDR USA prieskum KLDR USA prieskum Statista/YouGov

Kde býva vodca Kim?

​Agentúra Morning Consult pre denník The New York Times (NYT) následne uskutočnila prieskum medzi 1746 dospelými Američanmi, ktorý zahŕňal otázky o tom, aké opatrenia, ak vôbec, by mali USA podniknúť, ak Kim naplno rozbehne úsilie o vytvorenie jadrových hlavíc a rakiet dlhého doletu schopné dopraviť ich až do USA.

Najprv však boli respondenti požiadaní, aby ukázali na mape, kde sa vlastne Severná Kórea nachádza. Výsledky dopadli veľmi nelichotivo:

usa kldr priesum usa kldr priesum The New York Times

​(Respondenti boli konfrontovaní iba s mapou Ázie a časti Oceánie. Predstavte si, že by to bola mapa sveta.)

Len 36 percent opýtaných bolo schopných správne identifikovať polohu skanzenu stalinizmu na slepej mape, rovnako pozoruhodné sú však hlbiny geografickej neznalosti Američanov. Obrovské množstvo respondentov si zrejme myslí, že Severná Kórea leží na Strednom Východe. Podľa mnohých leží niekde v Indii. Hŕstka z nich ju situovala na austrálsky kontinent. A najmenej deväť alebo desať ukázalo na náhodné miesto v Tichom alebo Indickom oceáne.

Pozoruhodne však dopadol aj súboj medzi republikánmi a demokratmi, respektíve medzi mužmi a ženami, o vzdelaní ani nehovoriac:

Trpký dopad anti-intelektualizmu

V Spojených štátoch amerických ide samozrejme o dlhodobý jav. V roku 2006, na vrchole vojny v Iraku, z prieskumu pre National Geographic vyplynulo, že šesť z 10 mladých dospelých nedokáže nájsť na mape Irak. Sedemdesiatpäť percent nevedelo rozoznať Irán od Izraela, a len polovica vedela nájsť na mape americký štát New York.

Rozšírená neznalosť zemepisu je obzvlášť závažným symptómom anti-intelektualizmu, ktorý prestupuje americký život. Konkrétne je to odrazom skutočnosti, že Američania, ako občania jedinej svetovej superveľmoci, necítia potrebu poznať ostatné krajiny tak, ako ľudia z týchto krajín potrebujú poznať ich.

Neznalosť má však aj svoje neblahé dôsledky. NYT hovoril s odborníkmi, ktorí tvrdia, že nedostatok geografických znalostí bráni Američanom v schopnosti vytvárať triezve stanoviská k otázkam zahraničnej politiky, alebo dokonca k otázkam predloženým domácimi elitami a médiami.

Aj v konkrétnom prípade Severnej Kórey koreluje voľba bombardovania režimu hlboko so schopnosťou respondentov nájsť krajinu na mape. Čím viac boli oboznámení s tým, kde sa krajina nachádza, tým väčšia bola aj pravdepodobnosť, že uprednostnia diplomatické riešenie konfliktu, ako posilnenie ekonomických sankcií alebo vyvíjanie väčšieho tlaku na Čínu, aby svojho suseda usmernila. Naopak tí, ktorí si myslia, že Kim Čong-un žije niekde v Indii, dávajú väčšiu prednosť pozemnej invázii, alebo leteckým úderom.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:44