Severokórejský vodca Kim Čong-unReuters
StoryEditor

Kimova Kórea vyzvala USA na mier. Vojna by bola tragická v neuveriteľnom rozsahu, znie z Washingotnu

20.05.2017, 11:54
Autor:
TASRTASR
Severokórejský diplomat tvrdí, že je "absurdné" spájať Kimov režim s rozsiahlym počítačovým útokom, ktorý zasiahol 150 krajín sveta.

Severná Kórea vyhlásila, že Spojené štáty by mali nahradiť dohodu o prímerí medzi oboma krajinami úplnou mierovou zmluvou.

Vláda USA by mala zaujať voči Pchjongjangu nový prístup, ktorý by zaistil trvalý mier na Kórejskom polostrove, povedal na tlačovom brífingu v New Yorku v piatok zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN Kim In-rjong.

Americký minister obrany James Mattis medzitým povedal, že Spojené štáty sa budú naďalej usilovať o nájdenie riešenia pre severokórejské provokácie, a to v snahe zabrániť možným "tragickým" dôsledkom, ktoré by mohlo priniesť vojenské riešenie.

"Ak to zájde k vojenskému riešeniu, bude to tragické v neuveriteľnom rozsahu, preto sa snažíme spolupracovať s OSN, Čínou, Japonskom, Južnou Kóreou na nájdení východiska z tejto situácie," uviedol Mattis na tlačovej konferencii vo Washingtone.

Bezpečnostná rada OSN tento týždeň odsúdila najnovšiu raketovú skúšku Severnej Kórey a jej členovia sa zišli, aby diskutovali o sprísnení sankcií voči Pchjongjangu.

Kim In-rjong v súvislosti s najnovším odpálením rakety, ktorá by podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA mohla niesť jadrovú hlavicu, povedal, že išlo o oprávnený krok sebaobrany. USA podľa neho musia zanechať svoj "nepriateľský postoj" ku KĽDR.

Severokórejský diplomat dodal, že je "absurdné" spájať Severnú Kóreu s rozsiahlym počítačovým útokom, ktorý zasiahol 150 krajín sveta. Niektorí experti na počítačovú bezpečnosť uviedli, že časť kódu použitá v škodlivom softvéri WannaCry naznačuje spojenie so Severnou Kóreou.

Kim vyhlásil, že je typické pre USA spustiť "hlasnú kampaň proti KĽDR" vždy, keď "sa stane niečo neobvyklé", citovala ho agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 04 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:47