trump prejav rijádReuters
StoryEditor

Trump opäť otočil. Prejavom v Rijáde ukazuje zmenu v prístupe k islamu

21.05.2017, 21:32
Autor:
ČTKČTK

Analytici označujú dnešnú reč amerického prezidenta Donalda Trumpa k arabským vodcom za prejav zmeny jeho prístupu k moslimskému svetu a islamu oproti ostrým protimoslimským výpadom z jeho minuloročnej predvolebnej kampane. Niektoré reakcie užívateľov sociálnych sietí sa podľa BBC pozastavujú nad Trumpovou kritikou Iránu vo svetle prístupu k občianskym a ľudským právam v hostiteľskej Saudskej Arábii.

Trump dnes vyzval vodcov arabských krajín k jednotnému postupu a prevzatiu vedúcej úlohy v boji proti extrémizmu a terorizmu v regióne. Trump aj jeho hostiteľ, saudský kráľ Salmán, pritom označili za jedného z hlavných šíriteľov násilia v regióne iránsky režim, ktorý je aj napriek existencii demokratických inštitúcií de facto ovládaný islamskými duchovnými.

​BBC v tejto súvislosti parafrázovala niekoľko "cynických" nemenovaných reakcií na Trumpov prejav na sociálnych médiách. Tie pripomínali, že zatiaľ čo v Saudskej Arábii sa nekonajú parlamentné voľby a ženy tam nemôžu dostať vodičské oprávnenie, v Iráne práve prebehli prezidentské voľby a ženy tam autá bežne riadia.

Na také výhrady ale v prejave vopred odpovedal sám Trump. Ten sa chce v očiach arabského sveta zreteľne odlíšiť od svojho predchodcu Baracka Obamu a ponúka krajinám regiónu výlučne pomoc v boji s terorizmom a ďalšími hrozbami spolu s ekonomickou spoluprácou; opúšťa tak skoršie snahy o presadzovanie ľudských práv a demokratických reforiem v oblasti. "Nie sme tu, aby sme vyučovali - aby sme hovorili druhým ľuďom, ako žiť, čo robiť alebo kým byť. Sme tu, aby sme ponúkli partnerstvo pri budovaní lepšej budúcnosti pre nás všetkých," povedal Trump.

Trumpovu kritiku Iránu naopak ocenil jeden z vodcov sýrskych povstalcov, spojencov USA. Trump povedal, že Irán povzbudzuje sýrskeho vodcu Asada "k neopísateľným zločinom". Irán je jedným z hlavných Asadových spojencov a posiela do Sýrie svoje šiitske milície na boj proti tamojším sunnitským povstalcom. Podľa veliteľa sýrskych rebelov bol Trumpov prejav tiež odkazom Rusku, ktoré je ďalším veľkým Asadovým spojencom.

Trumpov prejav kritizovalo palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy a ktoré prezident označil za "teroristickú skupinu". Hovorca Hamasu odmietol spájanie hnutia s terorizmom, čo robí značná časť Západu, a označil to za prejav Trumpovho neskrývaného nadržiavania Izraelčanom v spore s Palestínčanmi. Trump odchádza v pondelok na návštevu Izraela.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:58