Enes KanterReuters
StoryEditor

"Hitler nášho storočia." Turecký hráč v NBA ostro vystúpil proti Erdoganovi

22.05.2017, 19:45
Autor:
ČTKČTK
Enes Kanter prezidenta obvinil, že sa snaží umlčať opozíciu za každú cenu a nezastaví sa ani pred vraždami.

Hráč najvyššej americkej basketbalovej ligy (NBA) Enes Kanter, ktorý pochádza z Turecka, dnes autoritatívneho tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana označil za "Hitlera nášho storočia". Kanter je hlasným Erdoganovým kritikom a Ankara mu minulý víkend zrušila pas. Basketbalista Oklahomy na tlačovej konferencii v USA dodal, že sa cíti byť obeťou politickej pomsty.

Kanter sa v nedeľu vracal do USA a pri zastávke v Rumunsku bol zadržaný, pretože miestne úrady zistili, že jeho pas už neplatí. "Hlavným dôvodom je to, že keď sa niekto snaží ísť proti (tureckému) prezidentovi, on sa pokúsi ho umlčať," povedal dvadsaťpäťročný športovec, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal, že dostáva vyhrážky smrti, väčšinou cez sociálne médiá.

Kanter je dlhoročným priaznivcom duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecké vedenie označuje za inšpirátora vlaňajšieho pokusu o prevrat. Gülen žije v americkom exile a Ankara sa zatiaľ neúspešne snaží o jeho vydanie. Teraz je v Turecku súdený v neprítomnosti. Gülen obvinenia popiera.

Turecké úrady v súvislosti s pokusom o puč zadržali už asi 49 000 ľudí, vyšetrovaniu ich ale čelilo viac ako 150 000. Zhruba 145 000 štátnych zamestnancov, pracovníkov bezpečnostných zložiek a vysokoškolských pedagógov prišlo kvôli údajnému napojeniu na Gülenovo hnutie o prácu.

V krajine sa v polovici apríla konalo referendum, v ktorom zvíťazili zástancovia zmeny parlamentného systému na systém prezidentský. Niektorí politológovia referendum považujú za začiatok cesty k diktatúre.

Kanter prezidenta obvinil, že sa snaží umlčať opozíciu za každú cenu a nezastaví sa ani pred vraždami. "Erdogan je strašný muž. Je to Hitler nášho storočia. Dúfam, že svet s tým niečo urobí," povedal basketbalista.

Minulý rok Kanter popretŕhal zväzky so svojou rodinou v Turecku a prisahal vernosť Gülenovi. Stalo sa tak podľa neho potom, čo turecké médiá zverejnili list jeho otca, v ktorom sa svojho syna zriekol.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:35