StoryEditor

VIDEO: Kaliforniu zasiahol najväčší zosuv pôdy v dejinách, pochoval legendárnu diaľnicu

24.05.2017, 13:54
Autor:
ertert
Takzvaná California State Route 1 je označovaná za dopravnú tepnu s jedným z najkrajších výhľadov na Tichý oceán.

Masívny zosuv pôdy zavalil veľký kus diaľnice v kalifornskom regióne Big Sur. Znovuotvorenie úseku je v nedohľadne.

Na vozovku sa zosunul až milión ton vážiaci kus svahu. Diaľnicu zavalil až do výšky dvanástich metrov. Pod vrstvou zeminy skončilo asi 400 metrov cesty.

"Zatiaľ sme sa nemohli dostať priamo na miesto, svah sa stále pohybuje. Geológovia a inžinieri sa snáď budú môcť do terénu vydať v priebehu týždňa," oznámila agentúre AP hovorkyňa kalifornského dopravného odboru Susana Cruzová. Ide podľa nej o najväčší zosuv pôdy v štáte Kalifornia v histórii.

Za neočakávaný pohyb svahu môže zrejme väčšie množstvo zrážok počas zimy po veľmi suchých mesiacoch. Kalifornia totiž donedávna trpela viacročným suchom, ktoré minulý rok vystriedali zrážky podporené meteorologickým fenomónom El Niňo. Ten býva dávaný do súvislosti aj so zmenou klímy a globálnym otepľovaním. "Podobné incidenty teraz môžu byť oveľa častejšie. Región Big Sur má svoju špecifickú geológiu," opisuje riaditeľ Kalifornskej pobrežnej komisie Dan Carl.

big sur mapa big sur mapa Wikimedia Commons

​Nejde o prvý zosuv pôdy v oblasti v poslednej dobe. Minulý týždeň musela polícia uzavrieť časť diaľnice kvôli odstráneniu zeminy z vozovky na niekoľkých miestach. Región je podľa geológov veľmi nestabilný a poveternostné podmienky k tomu len prispievajú.

Miestni o tom veľmi dobre vedia, sťahovanie však odmietajú. "Zvládneme to, tým som si istý. Big Sur môže niekoho desiť. Takí ľudia prídu a rýchlo zase odídu. Kto to však zvládne, už nikdy odtiaľto neodíde," vysvetľuje Kurt Mayer, ktorý tu prevádzkuje vyhlásenú pivotéku.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 16:06:16 - Feat.: - Title: Diaľnica na Ukrajinu má osem variant, oznámil Ráž. Rezort o redukcii nechce ani diskutovať 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:00