Reuters
StoryEditor

Američania rozhnevali Britov. Vyzradili informáciu od Londýna, ktorú mali utajiť

24.05.2017, 14:48
Autor:
ČTKČTKahaaha
Informácie o počte obetí útoku v Manchestri, fakt, že išlo o čin samovražedného atentátnika aj jeho meno sa ako prvé objavili v amerických médiách.

Predstavitelia americkej vlády čelia kritike zo strany Britov, že nechali do tlače uniknúť totožnosť údajného páchateľa útoku v Manchestri. Ministerka vnútra Amber Ruddová vyhlásila, že ju prístup Washingtonu "otrávil". Američanom vraj dala najavo, že tieto úniky sa nebudú opakovať.

Ohrozili Američania vyšetrovanie?

Britská polícia identitu 22-ročného Salmana Abediho potvrdila v utorok popoludní až potom, čo ju predstavitelia americkej vlády odtajnili novinárom. A to aj napriek výslovnému želaniu britskej vlády, aby sa meno podozrivého zatiaľ nezverejňovalo.

"Britská polícia dala jasne najavo, že chce mať zverejňovanie informácií pod kontrolou, aby zabezpečila svoju operatívnosť a zabezpečila si moment prekvapenia," uviedla konzervatívna ministerka pre britskú rozhlasovú stanicu BBC.

"Preto nás otrávilo, keď boli zverejnené z iných zdrojov. Našim priateľom som dala jasne najavo, že sa to už nebude opakovať," dodala. Na otázku, či Američania ohrozili prebiehajúce vyšetrovanie, odpovedala: "Až tak ďaleko by som nezašla, ale môžem povedať, že situáciu perfektne pochopili a už sa to nestane," dodala ministerka.

Informácie o počte obetí, fakt, že išlo o čin samovražedného atentátnika a meno páchateľa sa ako prvé objavili v amerických médiách. Briti zdieľajú informácie tajných služieb s USA, Kanadou, Austráliou a Novým Zélandom v rámci dohody UKUSA, ktorej sa niekedy hovorí program Päť očí.

"Z tejto administratívy unikajú informácie"

Portál The Independent v tejto súvislosti pripomína, že americký prezident Donald Trump nedávno čelil podozreniu z vyzradenia tajných informácií o Islamskom štáte ruskému ministrovi zahraničia Sergejovi Lavrovovi. Túto informáciu USA údajne získali od Izraela.

Britská premiérka Theresa Mayová ešte nedávno vyhlásila, že má v program zdieľania tajných informácií s USA naďalej dôveru. Niektorí britskí experti sa však domnievajú, že podobné excesy by mohli Londýn viesť k väčšej ostražitosti.

"Z tejto administratívy unikajú informácie ... Británia a Izrael sú (pre USA) zrejme dva najdôležitejšie spravodajské zdroje. A teraz zvažujú, či prídu k ujme zakaždým, keď budú informácie zdieľať. To vás vedie k tomu, že budete premýšľať o každej jednotlivej informácii," citoval The Guardian amerického bezpečnostného analytika Thomasa Sandersona.

Niektorí ďalší odborníci sa zhodujú, že Trumpova administratíva prejavuje dlho nevídanú neschopnosť udržať veci v tajnosti. Britskú ochotu naďalej zdieľať informácie posilňuje podľa nich hlavne fakt, že Británia získava prostredníctvom spolupráce s USA zásadne väčší prídel informácií než druhá strana.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:48