stoltenbergReuters
StoryEditor

NATO vstúpi do koalície proti Islamskému štátu, s bojovými operáciami nepočíta

25.05.2017, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Dnešné stretnutie šéfov štátov a vlád aliančných krajín by malo odsúhlasiť celkový plán silnejšieho zapojenia NATO do protiteroristických snáh.

Severoatlantická aliancia posilní svoj príspevok k boju proti terorizmu a vstup NATO do medzinárodnej koalície bojujúcej proti Islamskému štátu (IS) je jedným z prvkov tohto prístupu. Novinárom to dnes v centrále NATO v Bruseli povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg, podľa ktorého sa ale nepočíta s účasťou na bojových operáciách. Dnes popoludní silnejšie zapojenie NATO proti terorizmu potvrdia šéfovia štátov a vlád členských krajín.

Vstup do takmer 70-člennej koalície proti IS vyšle podľa Stoltenberga jasnú politickú správu o aliančnom odhodlaní bojovať proti terorizmu. "A zlepší koordináciu v rámci koalície. Ale neznamená to, že sa NATO zapojí do bojových operácií," upozornil generálny tajomník organizácie.

Na práci koalície, ktorá s IS bojuje v Sýrii a Iraku, sa podieľajú všetky členské krajiny aliancie. NATO jej pomáha svojimi radarovými lietadlami AWACS a podľa Stoltenberga teraz svoju podporu rozšíri. "Viac letových hodín pre AWACS, viac zdieľaných informácií a možnosť tankovania za letu," vypočítal generálny tajomník.

Pripomenul tiež, že okolo 13 000 vojakov NATO pomáha cvičiť afganské bezpečnostné sily proti Talibanu a ďalším skupinám v Afganistane. Aliancia teraz zvažuje, že počet svojich vojakov v tejto výcvikovej misii zvýši. "Výcvik miestnych síl je jednou z najlepších zbraní v boji s terorizmom," zdôraznil Stoltenberg a pripomenul, že aliancia pomáha s výcvikom i irackých vojakov. Tiež tu sa uvažuje o rozšírení.

Na veliteľstve NATO má po novom vzniknúť štruktúra, ktorá umožní lepšiu výmenu informácií o terorizme, vrátane údajov o takzvaných zahraničných bojovníkoch. Menovaný má byť koordinátor pre aliančné protiteroristické úsilie. Dnešné stretnutie šéfov štátov a vlád aliančných krajín by malo odsúhlasiť celkový plán silnejšieho zapojenia NATO do protiteroristických snáh.

Na silnejšom zapojení NATO do boja s terorizmom trvá nová americká administratíva prezidenta Donalda Trumpa. Ďalšou významnou požiadavkou Washingtonu je zvýšenie podielu obranných výdavkov európskych spojencov. Tí dnes sľúbia pripraviť do konca roka konkrétne národné plány, ako konkrétne sa na vytúžené dve percentá hrubého domáceho produktu chcú do roku 2024 dostať.

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:56