tusk trump 2Reuters
StoryEditor

Rovnaký pohľad na Rusko? Trump s Tuskom nenašli stopercentnú zhodu

25.05.2017, 13:05
Autor:
ČTKČTK
Európska únia a Spojené štáty v minulosti svoj postup voči Rusku koordinovali, napríklad v otázke sankcií.

Predseda Európskej rady Donald Tusk a americký prezident Donald Trump dnes nenašli stopercentnú zhodu v pohľade na Rusko. Novinárom to po rokovaní povedal Tusk. Pokiaľ ide o konflikt na Ukrajine, "vyzerá to" ale podľa neho, že obe strany majú pozíciu rovnakú.

Počas asi hodinového rokovania sa predstavitelia oboch strán zhodli na potrebe boja s terorizmom. Otvorené podľa Tuska však zostávajú témy ako sú klimatické zmeny či vzájomný obchod.

"Nie som si na sto percent istý, či by sme mohli dnes povedať - tým myslím pán prezident a ja - že máme spoločnú pozíciu, spoločný názor na Rusko," vyhlásil Tusk do kamier krátko po tom, čo sa spolu s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom s Trumpom rozlúčili.

S americkým prezidentom najprv rokovali len oni, neskôr bola prvá schôdzka novej americkej administratívy so zástupcami EÚ rozšírená o ďalších predstaviteľov oboch strán, vrátane napríklad šéfky únijnej diplomacie Federicy Mogheriniovej či amerických ministrov zahraničia a obrany Rexa Tillersona a Jamesa Mattisa.

Vzťahy západných krajín a Moskvy sa v posledných rokoch výrazne zhoršili predovšetkým kvôli ruskému postupu v ukrajinskej kríze a anexii polostrova Krym. EÚ by mala na budúci mesiac rozhodnúť o ďalšom predĺžení svojich protiruských sankcií.

Trump bol voči Moskve vo svojich vyjadreniach ústretovejší. Ľudia z jeho okolia teraz kvôli svojim kontaktom so zástupcami Ruskej federácie čelia v USA vyšetrovaniu.

​Podľa dobre informovaného únijného predstaviteľa sa dnešná schôdzka odohrávala v "priateľskej a konštruktívnej atmosfére". Trvala celkom hodinu a 15 minút, z toho 45 minút diskutovali Trump, Tusk a Juncker len v troch a pol hodiny sa rokovalo v širšom formáte. Medzi témami užších rokovaní bol podľa tohto činiteľa EÚ spomenutý okrem Ruska a Ukrajiny tiež brexit. Trump vraj dal pri tejto príležitosti najavo obavy, že kvôli brexitu ubudnú v USA pracovné miesta.

"Súhlasili, že majú spoločný záujem spolupracovať s tretími krajinami na riešení nekalých obchodných praktík," uviedol informovaný činiteľ. Podporu získal plán vzniku spoločnej pracovnej skupiny, ktorá by riešila zložité otázky vzájomného i svetového obchodu.

Počas dnešného rokovania s Trumpom zdôrazňoval šéf únijných summitov Tusk predovšetkým spoločné hodnoty. "Čo dáva našej spolupráci a priateľstvu ten najhlbší zmysel sú základné západné hodnoty ako sloboda, ľudské práva, rešpektovanie ľudskej dôstojnosti," povedal novinárom šéf Európskej rady. "Hodnoty a princípy na prvom mieste, to je to, o čom by sme my - Európa i Amerika - mali hovoriť," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:39