StoryEditor

Terorizmus aj hrozba z Ruska. Podľa Trumpa sú aj dve percentá na modernizáciu NATO málo

25.05.2017, 18:13
Autor:
ČTKČTK

Severoatlantická aliancia sa v budúcnosti musí sústrediť v rovnakej miere na terorizmus a imigráciu, ako aj na hrozby z Ruska a ohrozenie na východných a južných hraniciach bloku. V Bruseli to dnes ostatným šéfom štátov a vlád NATO povedal americký prezident Donald Trump. Úplne jednoznačne dal tiež najavo nevôľu nad tým, že 23 z 28 členov aliancie stále neplní svoje dohodnuté finančné záväzky.

"Neplatia, čo by mali platiť na svoju obranu. To nie je spravodlivé voči ľuďom a daňovým poplatníkom v USA," upozornil Trump. Mnohé z týchto krajín podľa neho "dlhujú obrovské peniaze z minulých rokov". Trump poznamenal, že v minulých rokoch USA vydávali na obranu viac než všetky ostatné spojenecké krajiny dohromady. sídlo nato sídlo nato Reuters

​Ak by všetky členské krajiny aliancie vydali vlani na svoju obranu dohodnuté dve percentá hrubého domáceho produktu, bolo by podľa neho k dispozícii dodatočných 119 miliárd dolárov na kolektívnu obranu a financovanie dodatočných aliančných rezerv.

Podľa Trumpa sú vzhľadom k dlhodobým nedoplatkom a rastúcim hrozbám aj dlhodobo dohodnuté dve percentá HDP nedostatočné na modernizáciu, zvýšenie pripravenosti a veľkosti aliančných síl.

"Musíme dohnať veľa stratených rokov, dve percentá sú základné minimum na to, aby sme mohli čeliť súčasným veľmi skutočným a veľmi krutým hrozbám," vyhlásil Trump. Pri plných príspevkoch by NATO podľa neho bolo voči hrozbám terorizmu ďaleko silnejšie.

Americký prezident hovoril pri odhalení pamätníka teroristických útokov na New York a Washington z 11. septembra 2001, po ktorých NATO zatiaľ v ako v jedinom prípade v histórii aktivovalo kľúčový článok päť svojej základnej zmluvy o kolektívnej obrane. Pred pokrútenou časťou konštrukcie newyorského Svetového obchodného centra (WTC) Trump vyzval na chvíľu ticha za obete nedávneho teroristického útoku v Manchestri.

Aj tento útok - rovnako ako tragédia z 11. septembra - podľa Trumpa ukazuje hĺbku zla, ktorému svet vo forme terorizmu čelí. "Bol to barbarský a krutý útok na našu civilizáciu," vyhlásil Trump. Všetci, ktorí si cenia život, musia podľa neho spoločne týchto "zabijakov, extrémistov a slabochov vykoreniť zo svojich spoločností a nikdy nedopustiť ich návrat."

S rovnakou výzvou americký prezident začiatkom týždňa oslovil lídrov arabských krajín v Saudskej Arábii. "Lídri Blízkeho východu sa dohodli, že prestanú financovať radikálnu ideológiu, ktorá vedie k tomuto hroznému terorizmu po celej planéte," povedal Trump. Národy sa podľa neho môžu zjednotiť a poraziť terorizmus, ktorý je hrozbou pre celé ľudstvo.

Americký prezident tiež vyhlásil, že je potrebné byť tvrdý, silný a ostražitý v situácii, keď sa do "našich krajín valia tisíce a tisíce ľudí ... a v mnohých prípadoch netušíme, o koho ide".

Trump oslovil ostatných prezidentov a premiérov pred novou budovou aliančnej centrály v Bruseli, ktorú dnes NATO prevzalo od belgickej vlády. "Nepýtam sa, koľko to stálo," poznamenal americký prezident. Rozsiahly komplex sa stavia od roku 2010, stále nie je dokončený, a vyšiel na viac ako miliardu eur.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:29