Andrej BabišReuters
StoryEditor

Economist píše o Babišovi: Je ťažké viesť kampaň proti majiteľovi novín

28.05.2017, 17:45
Autor:
mhmh

Týždenník the Economist vydal na svojom webe popis českej vládnej krízy a zároveň tvrdú kritiku šéfa hnutia ANO Andreja Babiša. Podľa denníka z vládnej krízy najhoršie vyšiel premiér a ľudia skôr hovoria o nefunkčnej vláde, než o početných kauzách bývalého ministra financií, ktorý "sa pravdepodobne stane budúcom českým premiérom."

"V čase, keď noviny boli kráľom médií, americký kongresmen Charles Brownson hovorieval, že nikto by sa nemal hádať s tým, kto kupuje atrament po bareloch. Princíp, ktorý stále platí, komplikuje život protivníkom Andreja Babiša," napísal denník the Economist.

Economist pri vysvetľovaní českej vládnej krízy opisuje Babiša ako centristu, či miliardárskeho mediálneho magnáta, ktorý rovnako ako "proruský prezident" Zeman pohŕda politickým dialógom a demokratickým systémom kontroly a protiváhy. Podľa týždenníka sa proti tomuto mocenskému tandemu stavia premiér Sobotka.

Denník pripomína kauzy, ktoré podľa Sobotku viedli k vládnej kríze a pripomína, že politický rast Andreja Babiša sa zhoduje s jeho nákupom médií.

"Babiš trvá na tom, že nezneužil svoj biznis alebo médiá k politickým ziskom. Bol ale poškodený nahrávkami, vypustenými tento mesiac, na ktorých on a novinár (Marek Přibil z MF Dnes - pozn. red.) diskutujú, ako zdiskreditovať politických oponentov za pomoci uniknutých dokumentov," pripomína Economist nedávnu kauzu.

Podľa denníka Babiša omnoho viac ako odpočúvanie poškodila kauza s "daňovým únikom". "V roku 2013 Babiš nakúpil dlhopisy vo svojej bývalej firme, ktorá má hodnotu 1,5 miliardy korún, a pretiahol ich cez dieru v zákone, ktorá sa mala čoskoro zatvoriť. Zmluva mu mala vyniesť 2,2 milióna dolárov (52 miliónov korún) na daniach tento rok," napísal o kauze s dlhopismi the Economist.

Týždenník tvrdí, že nakoniec celá májová vládna kríza najviac uškodila premiérovi Sobotkovi a Milošovi Zemanovi. "Čím ďalej, tým viac ľudia hovoria o nefunkčnosti vlády, skôr než o biznise pána Babiša. Hovorí o sebe, že je outsider a vyhodenie z vlády mu len pomôže tento príbeh predať. A vlastníctvo niekoľkých novín rozhodne tiež neublíži," dodal autor.

01 - Modified: 2023-09-14 09:42:48 - Feat.: - Title: Vrchný súd v Prahe rozhodol o odvolaní v kauze Farmy Čapí hnízdo 02 - Modified: 2023-02-16 14:50:53 - Feat.: - Title: Prelepím karavan a vyrazím opäť do regiónov, načrtol svoje plány Babiš 03 - Modified: 2023-02-08 20:19:32 - Feat.: - Title: Babiš zostane predsedom ANO aj poslancom v Snemovni. V politike pokračuje, bude sa sústrediť aj na mladých 04 - Modified: 2023-01-30 11:57:10 - Feat.: - Title: Babiš chce "politický detox", o svojej budúcnosti povie viac po sneme ANO 05 - Modified: 2023-01-28 20:10:43 - Feat.: - Title: Pavlovi pomohla vo voľbách Babišova prehnaná kampaň a Nerudová, tvrdí nemecký analytik
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:51