islamský štát vlajkaReuters
StoryEditor

Džihádisti Islamského štátu v Európe majú slabinu, tajné služby ju môžu využiť

30.05.2017, 18:12
Z toho, že mnohí radikáli v Európe sú zároveň kriminálnikmi, sa dá vyťažiť, tvrdí írsky novinár a autor kníh o severoírskom terorizme.

Už teraz sa teroristi Islamského štátu (IS) pripravujú na fungovanie bez svojho územia a orientujú sa na útoky v zahraničí, ktoré sú oveľa lacnejšie ako správa "štátu". Peniaze z ropy a pašovaných starožitností nahrádzajú jednotliví pešiaci podľa expertov bežnou kriminálnou činnosťou, napríklad predajom drog či áut. Stierajú sa tak rozdiely medzi zločincami a teroristami, preto IS môže prežiť ešte dlhé roky.

Že sa časy, kedy Islamský štát ovládal rozsiahle územia Sýrie a Iraku, blížia ku koncu, nie je tajomstvo. Kompletné dobytie Mósulu je brané ako otázka týždňov. Hlavné mesto IS Rakka je takmer zo všetkých strán obkľúčená a v médiách sa množia správy o tom, že z nej džihádisti postupne utekajú, čo možno považovať za znamenie ich zmierenia s budúcou prehrou.

Ale podľa svetových expertov, ktorí sa cez víkend zúčastnili medzinárodnej konferencie Globsec v Bratislave, si teroristi z prípadnej straty teritória nerobia ťažkú ​​hlavu. "IS sa v súčasnosti pripravuje na dlhodobé fungovanie. Buduje si globálnu sieť a orientuje sa na vonkajšie útoky," uviedol pre portál Lidovky.cz Hans-Jakob Schindler, koordinátor tímu Bezpečnostnej rady OSN na monitorovanie a sankcie teroristov z al-Kájdy, Islamského štátu a Talibanu.

K súčasnému fungovaniu IS podľa Schindlera stále postačujú zmenšujúce sa príjmy z vyťaženej ropy, ktoré už nečinia stovky miliónov, ale obyčajné desiatky miliónov dolárov mesačne.

Útoky sú lacné

Okrem toho si džihádisti vďaka predaju veľkého množstva starožitností ukradnutých na dobytom území vybudovali meno medzi pašerákmi umenia. "V súčasnosti už nerabujú tak ako predtým, ale stávajú sa z nich sprostredkovatelia iných obchodov s umením," dodal Schindler.

Aj keby o takéto príjmy teroristi úplne prišli, nemusí im to prekážať. Bez spravovaného územia totiž nebudú potrebovať toľko prostriedkov na svoj chod a teroristické útoky sa dajú vykonať aj s malým množstvom prostriedkov. "Nepotrebujete milión dolárov na výbuch bomby na koncerte v Manchestri. Na tak komplikovaný útok, ako bol ten z 11. septembra, stačilo zhruba 150 tisíc dolárov, vrátane letov tam a späť a celého tréningu," vysvetlil Schindler.

V súčasnosti sa podľa neho aj ďalších expertov dostali náklady do rádov stoviek dolárov. "Teroristické útoky stoja menej ako tisíc dolárov. Útok v Nice bol za posledné dva roky najdrahší, pretože prenájom nákladného auta stál muža 300 dolárov," povedal renomovaný nemecký expert na radikalizáciu Peter Neumann pôsobiaci na londýnskej King’s College.

"Dôsledky konfliktu v Sýrii budeme pociťovať ešte dlho. Najmenej ďalších päť rokov po svojom konci bude hnutie IS pokračovať," myslí si Neumann s tým, že keď stratia radikáli spolupatričnosť s jednou skupinou, neznamená to, že prestanú byť radikálmi.

Kriminálník nebo terorista?

Tým odpadávajú starosti, ako zabrániť globálnym finančným tokom teroristov, ak vôbec malo zmysel sa nimi zaoberať. "Peňažné transakcie začínajú byť podozrivé až vtedy, keď je zrejmé, že ich pôvodca je podozrivý a na to nie je ľahké prísť. Preto je potrebné riešiť, že mnoho džihádistov má kriminálne pozadie a ťaží napríklad z predaja drog," vysvetlil portálu Lidovky.cz Neumann. Podľa amerického senátora Rona Johnsona prepierajú peniaze aj čiernymi obchodmi s automobilmi.

Takéto prepojenie organizovaného zločinu s terorom je podľa Neumanna novinkou posledných 10 až 15 rokov. Dve tretiny Nemcov, ktorí sa vydali bojovať do Sýrie za IS, majú kriminálnu minulosť. V ďalších európskych krajinách tieto čísla podľa nemeckého experta presahujú 50 percent. Za najväčšie problémy považuje, že kriminálnikov väzenské prostredie radikalizuje a ako bežných zločincov je potom ťažké ich odhaliť.

"Európske tajné služby by si mali budovať sieť kontaktov medzi teroristickými bunkami. To je jediná možnosť, ako bojovať s teroristami," načrtol možnú cestu portálu Lidovky.cz írsky novinár a autor niekoľkých kníh o severoírskom terorizme Henry McDonald. Kriminálna história veľkého počtu európskych džihádistov im v tom podľa neho môže pomôcť, existujú na nich totiž "páky". Muži s kriminálnou minulosťou nie sú totiž tak lojálni, môžu sa nechať napríklad podplatiť.

"Najspoľahlivejší (teroristi, pozn. red.) sú len tí naozaj silne veriaci. Na zločincov sa nedá spoľahnúť, pretože sú podplatiteľní," povedal McDonald. Džihádisti sú podľa neho preto do istej miery rovnakí ako teroristi v iných častiach sveta, od írskych republikánov až po baskickú skupinu ETA. Islamský štát sa podľa neho líšil len tým, že skutočne ovládal územie, z ktorého získaval peniaze.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 09:13:11 - Feat.: - Title: Investičný dlh vo verejnom sektore na Slovensku podľa hlavného ekonóma Globsecu Vaňa narastá 04 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:02