Reuters
StoryEditor

Jednoznačná reakcia Macrona na Trumpovo rozhodnutie: Spojené štáty sa obrátili k svetu chrbtom

02.06.2017, 07:44
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky prezident povedal Trumpovi, že nie je možnosť vyjednať novú klimatickú dohodu.

Spojené štáty sa obrátili chrbtom k svetu a proti vlastným záujmom. V reakcii na rozhodnutie Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatické dohody to krátko pred štvrtkovou polnocou vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Podľa neho nie je možnosť vyjednať novú dohodu, o ktorej hovoril americký prezident. Francúzsko a USA budú podľa Macrona ďalej spolupracovať, ale nie v otázke boja proti klimatickým zmenám.

"Spojené štáty sa obrátili k svetu chrbtom, ale Francúzsko sa neobracia chrbtom k Spojeným štátom," vyhlásil Macron v prejave, ktorý predniesol v angličtine. Americkým vedcom a podnikateľom nesúhlasiacim s Trumpovým rozhodnutím odkázal, že môžu pracovať v jeho krajine.

Macron už pred svojím prejavom telefonicky hovoril s Trumpom a povedal mu, že novú dohodu vyjednať nemožno. Okrem šéfa Elyzejského paláca Trump po telefóne vysvetľoval svoje rozhodnutie lídrom Nemecka, Británie a Kanady, uviedol Biely dom.

Vlády Francúzska, Nemecka a Talianska zároveň vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrili poľutovanie nad Trumpovým rozhodnutím. V dokumente je tiež spomenuté presvedčenie, že o dohode sa viac nebude vyjednávať. Podľa veľkých európskych krajín dokument z roku 2015 ponúka zásadné možnosti pre ekonomickú prosperitu a rast.

Bývalý francúzsky prezident François Hollande, za ktorého vlády bola dohoda podpísaná a ktorý konferenciu v roku 2015 hostil, povedal, že Trump zanevrel na budúcnosť, a dodal, že dohoda z Paríža je už nezvratná.

"Donald Trump prijal osudové rozhodnutie pre Spojené štáty, ale nezabráni tým svetu pokračovať vo svojom racionálnom a dobrovoľnom boji proti globálnemu otepľovaniu. Odstúpenie USA neznamená odklad parížskej dohody," zdôraznil. Podľa Hollanda sa musí uplatňovanie dohody naopak urýchliť.

Parížska starostka Anne Hidalgová povedala, že na protest proti Trumpovovmu rozhodnutiu bude parížska radnica cez noc nasvietená na zeleno.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:58