Reuters
StoryEditor

Americké sily pomáhajú v bojoch o filipínske mesto, ktoré obsadil Islamský štát

10.06.2017, 10:31
Autor:
ČTKČTK
Pôvodne dvestotisícové mesto Marawi obsadili stovky bojovníkov, ktorí prisahali vernosť teroristickej organizácii.

Americké zvláštne sily pomáhajú filipínskej armáde v úsilí oslobodiť mesto Marawi. To leží na juhofilipínskom ostrove Mindanao a pod kontrolou ho majú islamisti napojení na takzvaný Islamský štát (IS). Američania ale poskytujú iba technickú podporu, povedal dnes podľa agentúry Reuters hovorca filipínskej armády. Manila zároveň oznámila, že islamisti zabili 13 príslušníkov námornej pechoty.

"Nebojujú. Iba poskytujú technickú podporu," povedal armádny hovorca Jo-Ar Herrera. O pomoc v boji o Marawi, ktorý trvá už tri týždne, podľa zástupcu amerického veľvyslanectva požiadala filipínska vláda.

Pôvodne dvestotisícové mesto Marawi obsadili stovky bojovníkov, ktorí prisahali vernosť IS. Podľa vládnych zdrojov sú medzi nimi bojovníci z Indonézie, Malajzie, Indie, Saudskej Arábie, Čečenska a Maroka. Obsadenie mesta vyvolalo obavy, že ultraradikálna organizácia získava základňu v juhovýchodnej Ázii.

Na Mindanau žije silná moslimská menšina. Pôsobilo tam či ešte stále pôsobí aj niekoľko islamistických povstaleckých skupín, ako je Abu Sayyafa a Fronta islamského oslobodenia Morov (MILF).

Boje o Marawi sa rozhoreli po neúspešnom zásahu bezpečnostných zložiek na predpokladaný úkryt Isnilona Hapilona, ​​veliteľa teroristickej skupiny Abu Sayyafa. Na pomoc mu prišla ozbrojená skupina Maute a islamisti mesto obsadili. Dvaja bratia, ktorí skupinu Maute viedli, pri stretoch ale pravdepodobne zomreli, uviedla dnes filipínska armáda.

Nad mestom bolo podľa agentúry Reuters v piatok videné americké prieskumné lietadlo P3 Orion. Nič ale nenasvedčuje tomu, že by Spojené štáty do akcie zapojili aj pozemné jednotky.

Americká pomoc prichádza po mesiacoch ochladzovania vzťahov medzi Filipínami a USA, čo sú dlhoroční spojenci. Kontroverzný filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa pred časom vyjadroval nepriateľsky voči Washingtonu a hrozil, že amerických vojakov z krajiny vyženie. Vzťahy sa zjavne urovnali po nástupe amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkcie.

Washington vyslal príslušníkov špeciálnych síl na Mindanao už v roku 2002. Mali tam za úlohu školiť filipínskych kolegov bojujúcich proti radikálom zo skupiny Abu Sayyafa a na základe tohto programu bolo na ostrove až 1200 amerických vojakov. Misia bola prerušená v roku 2015, v oblasti ale zostala malá skupina Američanov poskytujúca logistickú a technickú podporu.

01 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 02 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 03 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:14