Bez Borisa Johnsona a Michaela Govea by nebol žiadny brexit. Kým Gove sa ukázal byť silným a presvedčivým hlasom brexitu a je považovaný za intelektuálne srdce celej kampane, bol to jeho konzervatívny kolega, ktorý v skutočnosti spôsobil v kampani zvrat. Johnsonovo oznámenie, že sa pridáva ku kampani dokonca spôsobilo prepad libry. Ako novinár v 90. rokoch bol Johnson kľúčový pri vykresľovaní EÚ ako objektu výsmechu príbehmi o neohrabaných byrokratoch a veľmi zahnutých banánoch. Ako jeden z vodcov kampane dal brexitu veselú a optimistickú tvár, čím ukradol vietor z plachiet zástancom zotrvania v únii, ktorí tak mali problémy vykresliť ich ako spiatočníckych xenofóbov. Johnson sa podľa POLITICA chopí príležitosti a bude kandidovať na britského premiéra.Reuters
StoryEditor

Boris Johnson britským premiérom? Päť ministrov ho vraj vyzvalo, aby nahradil Mayovú

11.06.2017, 07:20
Autor:
ČTKČTK

Britského ministra zahraničia Borisa Johnsona údajne požiadali piati ďalší ministri, aby po neúspešných predčasných voľbách nahradil v čele vlády premiérku Theresu Mayovú. Podľa agentúry Reuters to dnes napísal denník The Sunday Times. Johnson ale odmietol, že by sa chystal vyzvať Mayovú na súboj o vedenie strany a krajiny, a zdôraznil, že premiérku naďalej podporuje.

​Konzervatívna strana premiérky Mayovej síce zvíťazila vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách, ale nezabezpečila si väčšinu. Denník The Sunday Times uviedol, že ministri kontaktovali Johnsona v piatok dopoludnia, krátko potom, čo bol šokujúci výsledok volieb oznámený.

"Niekoľko vysoko postavených ľudí na vládnej úrovni prisahalo svoju vernosť Borisovi," konštatoval denník.

Hovorca Johnsonovej kancelárie však označil mediálne správy o pripravovaných zmenách vo vedení strany za "jednoducho nepravdivé". "Minister zahraničia stopercentne podporuje premiérku a spolupracuje s ňou na vyjednaní čo najlepšej dohody pre Britániu," dodal.

Mayová vypísala predčasné voľby, aby si zaistila silný mandát na vyrokovanie dohody s Európskou úniou. To sa jej však nepodarilo. Jej Konzervatívna strana síce získala vo voľbách najviac kresiel v Dolnej snemovni, prišla ale o väčšinu. Mayová uviedla, že má v úmysle vytvoriť menšinový kabinet s podporou severoírskej Demokratickej unionistickej strany.

V sobotu britské médiá písali, že Mayovú čaká boj o politické prežitie. Na svoje funkcie v reakcii na výsledok parlamentných volieb rezignovali obaja vedúci jej kancelárie Nick Timothy a Fiona Hillová.

Podľa denníka The Daily Telegraph sa práve o šéfovi diplomacie Borisovi Johnsonovi, podobne ako o ďalších významných konzervatívnych politikoch, ako je ministerka vnútra Amber Ruddova alebo minister pre brexit David Davis, hovorí ako o možných nasledovníkoch Mayovej.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:13