Reuters
StoryEditor

Rokovania o brexite zrejme nezačnú v plánovanom termíne

12.06.2017, 11:52
Autor:
ČTKČTK
Dnes dopoludnia to v rozhovore s televíziou Sky News vyhlásil britský minister pre brexit David Davis.

Oficiálne rokovania o odchode Británie z Európskej únie zrejme nezačnú 19. júna, ako sa všeobecne predpokladalo, ale neskôr budúci týždeň. Dnes dopoludnia to v rozhovore s televíziou Sky News vyhlásil britský minister pre brexit David Davis, ktorý ale ešte ráno podľa agentúry Reuters o 19. júni ako o začiatku výstupových rozhovorov hovoril.

Davis odklad zdôvodnil tým, že v rovnakom termíne chce britská vláda predstaviť svoj politický program a kráľovná Alžbeta II. prednesie prejav k novozvolenému parlamentu.

"Prvé diskusie budú budúci týždeň," povedal Davis na otázku Sky News k praktickým záležitostiam začiatku výstupových rozhovorov. "Môj tajomník je dnes v Bruseli, kde rokuje o podrobnostiach. Je možné, že to nebude v pondelok (19. júna), pretože to bude prejav kráľovnej, budem tam (v parlamente) tiež musieť hovoriť," dodal.

Reuters pritom dnes ráno informoval, že Davis hovoril o svojej účasti 19. júna na začatie britsko-úniových rozhovorov o odluke s tým, že ako prvé je nutné vyriešiť status občanov Európskej únie a Británie. Povedal tiež, že britskí a ani únioví občania sa nemusia o budúce práva báť, pretože verí v rýchle uzatvorenie dohody s EÚ.

O 19. júni ako o termíne začatia brexitových rokovaní sa dlhodobo hovorilo. Vzhľadom k neúspechu britskej Konzervatívnej strany premiérky Theresy Mayovej v parlamentných voľbách, ktoré konzervatívci síce vyhrali, ale prišli o väčšinu v Dolnej snemovni, sa špekulovalo o možnom odklade.

V dnešnom rozhovore s rozhlasovou stanicou BBC Davis povedal, že únioví predstavitelia dali jasne na vedomie, že kontrola nad imigráciou, o ktorú sa Británia usiluje, nie je zlúčiteľná s členstvom v spoločnom úniovom trhu. Minister preto zdôraznil, že Londýn musí mať už na začiatku vyjednávania na pamäti, že odluka sa môže uskutočniť aj bez konečnej dohody.

"Ak vstúpite do rokovania bez možnosti ho opustiť, potom dohodnete chabý výsledok," povedal Davis s tým, že ale vznik dohody očakáva. "Štáty Únie majú vlastné záujmy, preto je dôležité mať možnosť odísť, ak by na to prišlo, čo si ale nemyslím, že by sa stalo," dodal.

Upresnil tiež, že on osobne sa bude zúčastňovať na diskusiách o podrobnostiach odluky, zatiaľ čo Mayová sa chce počas rokovaní s vodcami Únie venovať kľúčovým záležitostiam.

01 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 02 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:50