alkoholReuters
StoryEditor

Litovcom vadí stigma najväčších pijanov sveta, alkohol povolia až od dvadsiatky

12.06.2017, 22:30
Autor:
sansan
Najviac alkoholu na svete vypijú podľa štatistík ľudia v Litve. Tamojšia vláda sa proti nelichotivým číslam rozhodla zakročiť prísnymi opatreniami.

Zakáže sa všetka reklama na alkohol, skráti sa aj doba, počas ktorej je možné ho v obchodoch predávať. Pitie alkoholu navyše bude po novom legálne až od dvadsiatich rokov.

Litovská vládna koalícia minulý týždeň schválila zákon, ktorý zakazuje všetky reklamy na alkohol v televízii, rádiu i tlači. Jeho súčasťou je aj obmedzenie predajnej doby alkoholu v obchodoch - po novom si ho budú môcť ľudia kúpiť v pracovných dňoch a v sobotu iba od 10 do 20 hodín, v nedeľu dokonca len od 10 do 15 hodín.

Najväčšou novinkou je však zvýšenie vekovej hranice, odkedy môžu mladí Litovčania alkohol popíjať. Kým doteraz to bolo rovnako ako vo väčšine európskych krajín 18 rokov, od januára, keď zákon vstúpi do platnosti, to bude o dva roky viac.

Panuje všeobecná zhoda

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v najnovšej štatistike uviedla, že priemerný Litovčan starší ako pätnásť rokov vlani vypil 18,2 litra čistého alkoholu, o dekádu skôr to pritom bolo "len" 14,9 litra (napríklad priemerný Slovák podľa WHO ročne vypije 12,3 litra čistého alkoholu).

​"Problém s alkoholom je v Litve veľmi starý. Pamätám si prvý litovský národný zdravotný program, prijatý parlamentom v roku 1998. Vtedy bolo cieľom znížiť spotrebu alkoholu o 25 percent. V skutočnosti ale po roku 1998 došlo k tomu, že sa spotreba zvýšila o 130 percent," uviedol podľa denníka The Guardian litovský minister zdravotníctva Aurelijus Veryga.

Sám vraj ani neočakáva, že budú teenageri s novým zákonom súhlasiť. "Rozumiem mladým ľuďom. Nemajú radi regulácie - ako teenager ste proti všetkému. Dospelí sú tí najhlúpejší ľudia na svete. To platí pre všetky generácie," uviedol.

Aj napriek tomu vraj v krajine panuje všeobecná zhoda, že je proti vysokej spotrebe alkoholu potrebné radikálne zakročiť. "Dostali sme sa do situácie, kedy spoločnosť pomerne často čelila šokujúcim udalostiam. Deti zomreli na ceste po tom, čo ich zrazil opitý policajt. Opití rodičia zabili svoje deti. Spoločnosť sa dostala do bodu, keď už je to pre nás všetkých nebezpečné. Už to nie je len o spotrebe na osobu, ktorá provokuje všetku diskusiu," dodal Veryga.

Zákon je zle zameraný, ​​tvrdia kritici

Niektorí mladí ľudia s novým zákonom súhlasia. Napríklad dvadsaťpäťročná Simona Muckuteová, ktorú vraj závislosť Litovčanov na alkohole štve. "Ako národ sme zlomení. Som samozrejme príliš mladá na to, aby som zažila sovietsku éru, ale moji rodičia ju zažili a my sme ich plod. Oni sú tí, ktorí nás vychovali a takmer všetci z nich veľa pijú. Litovská rodina je taká, že otec pije a pije a necháva matku, nech robí všetko sama," myslí si.

Kritici však tvrdia, že zákon cieli zlým smerom. Najviac totiž v krajine pije staršia generácia, nie mladí dospelí. "Ten zákon je najprísnejší v Európskej únii," kritizuje ho dvadsaťosemročná Aušrinė Armonaitėová, najmladšia poslankyňa litovského parlamentu.

Denník Deutsche Welle pripomína, že jedinou európskou krajinou, kde je pitie alkoholu legálne až od 20 rokov, je teraz Island. Napríklad v Nemecku môžu nápoje s menším obsahom alkoholu, teda pivo a víno, piť aj šestnásťroční. Reklamy na alkohol v minulosti zakázali Nórsko, Francúzsko a Rusko.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-11 10:11:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Litvy, bude rokovať s lídrami Iniciatívy troch morí 05 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 02:15