kim čong un rodmanEPA/Rodong Sinmun
StoryEditor

Rodman opäť navštívil vodcu Kima. Diktátor vzápätí prepustil amerického študenta

13.06.2017, 16:36
Autor:
ČTKČTK

Severná Kórea prepustila amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý bol vlani odsúdený na 15 rokov väzenia. Oznámil to dnes minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson, podľa ktorého vyrokovala prepustenie americká diplomacia na príkaz prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa zdrojov denníka The Washington Post sa na USA obrátili sami zástupcovia KĽDR s tým, že je mladík v kóme.

Študent sa dostal na slobodu v čase pchjongjangskej návštevy niekdajšieho slávneho basketbalistu Dennisa Rodmana, ktorý je v severokórejskom vedení obľúbený, avšak podľa amerického ministerstva nedostal žiadne úlohy súvisiace so zadržiavanými.

Dvadsaťdvaročný Warmbier je podľa Tillersona už na ceste domov, kde sa po viac ako roku a pol opäť zíde so svojou rodinou. Spojené štáty rokujú aj o prepustení ďalších troch Američanov väznených severokórejským režimom, dodal minister.

Warmbiera zadržali vlani v januári kvôli pokusu ukradnúť plagát s politickou tematikou z hotela v Pchjongjangu. O dva mesiace neskôr dostal trest 15 rokov ťažkých prác za protištátnu činnosť.

Washingtonský denník s odkazom na zdroje z Trumpovho okolia napísal, že prevoz nariadil prezident kvôli zdravotným dôvodom potom, čo USA minulý týždeň kontaktovali severokórejskí zástupcovia. Tí údajne oznámili americkým diplomatom, že Warmbier ochorel na botulizmus, čo je závažná paralyzujúca choroba spôsobená intoxikáciou, ktorá môže zapríčiniť smrť. Keď mu vraj bola podaná uspávacia pilulka, upadol do kómy, z ktorej sa doteraz neprebral. Do tohto stavu sa dostal v nešpecifikovanej dobe po marcovom procese.

"V tejto chvíli to berieme tak, ako by išlo o nešťastnú náhodu. Ešte dnes večer uvidíme svojho syna Otta," povedal dnes denníku otec Fred Warmbier. Vzhľadom k nedostatočnej úrovni zdravotnej starostlivosti v KĽDR je ťažké povedať, či boli tamojší lekári schopní poskytnúť mladíkovi adekvátnu starostlivosť, poznamenal americký denník.

Jeho prepustenie prišlo v čase napätých vzťahov oboch krajín, ktoré zhoršili opakované jadrové a raketové testy Severnej Kórey, na ktoré Trump reagoval tvrdými vyhláseniami o možnej odvete.

Rodmanova päťdňová návšteva je už najmenej piatym pobytom tohto výstredného športovca v krajine ovládanej komunistickou diktatúrou. Hoci americké médiá špekulujú o jeho možnom vplyve na osud zadržiavaných krajanov, ministerstvo zahraničia oficiálne s jeho aktivitami nechce mať nič spoločné.

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 03 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 04 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:48