Reuters
StoryEditor

"Požiar sa šíril veľmi rýchlo, zateplenie sa chytilo ako zápalka." Zachránení popisujú peklo v Londýne

14.06.2017, 13:21
Autor:
ertert
V čase vypuknutia požiaru bolo v budove okolo dvesto ľudí. Mnohí z nich najprv netušili, o ako vážnu situáciu ide.

Požiar Grenfell Tower zastihol obyvateľov tejto výškovej budovy úplne nepripravených. Mnohí sa o ňom dozvedeli až po príchode hasičov. Tí, ktorí prežili, popisujú, ako utekali hustým dymom. Niektorí vo vyšších poschodiach zanechali svojich príbuzných a teraz márne čakajú na ich záchranu. Chaos panoval tiež pri evidencii tých, ktorým sa podarilo plameňom uniknúť.

Požiar v bytovom dome Grenfell Tower prepukol po jednej hodine ráno miestneho času. V tom čase v ňom bolo okolo dvesto ľudí. Mnohí z nich najprv netušili, o ako vážnu situáciu ide.

"Najskôr som počul požiarny alarm od suseda. Myslel som si, že o nič nejde. Keď som ho ale počul kričať, došlo mi, že sa niečo deje," opísal reportérom The Guardian jeden z nájomníkov. "Môžem byť rád, že som nažive. Veľa ľuďom sa nepodarilo dostať von. Prišiel som o všetko. Stojím tu pred vami so všetkým, čo mi zostalo," dodal.

Siar Naqshabandi býval pred tragédiuo na treťom poschodí spolu so svojím bratom. Keď prepukol požiar, doma našťastie nebol. "Vrátil som sa asi o 1:45 ráno a videl som, že je budova v plameňoch. Zavolal som bratovi a povedal mu, nech odtiaľ vypadne," uviedol. Na 23. poschodí žijú ďalší jeho príbuzní. Strýko je stále nezvestný.

Zateplenie horelo ako zápalka

David Benjamin bol vo chvíli, keď prepukol požiar, na štvrtom poschodí spolu so svojou priateľkou. "Spal som, keď som počul búšenie na dvere," opísal. Vstal a išiel zistiť, čo sa deje. Počul, ako susedia kričia: "Horí! Horí!". Myslel si, že keď zostane v byte, bude v bezpečí. Podobný postup radil v prípade požiaru tiež správca budovy.

Benjamin pre istotu zavolal jednému zo susedov a ten mu poradil, nech okamžite utečie. "Skočili sme do tenisiek a vyšli z bytu. Videli sme utekajúcich ľudí, bol tam hustý dym. Susedia nám povedali, nech utekáme, tak sme bežali dole po schodoch," povedal.

​Ďalší z obyvateľov domu sa o požiari dozvedel až vo chvíli, keď na miesto dorazili hasiči. Býval na 17. poschodí.

"Videli sme hasičské autá, tak sme sa pozreli z okna, čo sa deje. Nepočuli sme žiadny požiarny poplach, pretože tu nemáme žiadne integrované požiarne hlásenie. Každý má vlastné vo svojom byte," uviedol.

Vošiel na chodbu. Plamene nevidel, ale cítil slabý zápach. "Vrátil som sa do bytu a znovu sa pozrel z okna. Musel som sa veľmi vykloniť, aby som videl, ako budovu pohlcujú plamene. Požiar stúpal veľmi rýchlo, zrejme kvôli zatepleniu a obloženiu. Bolo mimoriadne horľavé, od plameňov sa chytalo ako zápalka," tvrdí. Z budovy sa nakoniec dostal, von vyviedol tiež 68-ročnú tetu. Postupovať museli cez hustý dym.

Ahmed Chellat chcel v noci navštíviť svojho brata, ktorý býva v Grenfell Tower. Keď uvidel plamene, zavolal mu. "Povedal som mu, nech utečie. Povedal mi ale, že nemôže. Poradili mu vraj, nech utesní škáru pod dverami mokrým uterákom. Tvrdil, že pre neho hasiči prídu. Naposledy som s ním hovoril o pol tretej ráno," povedal Chellat.

Chaos po úteku

Z budovy sa podarilo utiecť desiatkam ľudí. Sťažujú sa, že na mieste panoval chaos. "Nikto to tam koordinoval. Polícia s nami vôbec nehovorila. Nikomu sme ani nepovedali mená. Je to už niekoľko hodín. Ľudia tu netušia, či sú ich príbuzní nažive," posťažoval sa jeden z tých, ktorí prežili.

O štvrtej ráno na dohľad horiacej budovy prechádzal tiež Čech David Bryx.

"Videl som plamene šľahať z niekoľkých poschodí v strede budovy a oheň postupovať do hornej časti. Okamžite bolo poznať, že toto je ohromný požiar," povedal portálu iDNES.cz. Požiar podľa neho v oblasti pôsobí veľké dopravné komplikácie. O príčinách podľa neho zatiaľ miestni nešpekulujú. "Skôr sa modlia za ľudí, ktorí sú stále uväznení v budove," dodal.

V Grenfell Tower sa nachádza 120 bytov. Dom v severnom Kensingtone vyrástol v 70. rokoch minulého storočia. Je súčasťou Lancaster West Estate, rozsiahleho komplexu takmer tisícky sociálnych bytov.

Policajti v stredu dopoludnia potvrdili že doteraz v budove našli šesť mŕtvych, počet obetí však môže rásť. Niektorí ľudia nemajú informácie o svojich blízkych. Londýnski záchranári v poslednej správe uviedli, že zatiaľ odviezli do piatich nemocníc 50 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:33