Bohuslav SobotkaTASR/AP
StoryEditor

Sobotka na čele ČSSD končí, volebným lídrom bude Zaorálek

14.06.2017, 21:39
Autor:
TASRTASR
Výsledky grémia ešte musí v sobotu potvrdiť ústredný výkonný výbor ČSSD.

Český premiér Bohuslav Sobotka odstúpil dnes z postu predsedu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD). Stalo sa tak po dnešnom stretnutí najužšieho vedenia sociálnych demokratov, informovala Česká televízia (ČT). Sobotka odchádza z čela strany po siedmich rokoch, premiérom však zostáva naďalej.

Výsledky grémia ešte musí v sobotu potvrdiť ústredný výkonný výbor ČSSD, ktorý predstaví kľúčové plány a odštartuje kampaň do volieb do Poslaneckej snemovne. "Som výrazne nespokojný s nízkymi volebnými preferenciami strany. Vo vnútri ČSSD cítim nepokoj a kritiku. Ako predseda nesiem zodpovednosť," vyhlásil Sobotka.

Vedenie ČSSD od štvrtka prevezme doterajší prvý podpredseda strany Milan Chovanec. Volebným lídrom bude minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

"Som pripravený podporovať ČSSD, na rozdiel od svojich predchodcov nebudem vytvárať žiadne alternatívne projekty," uviedol Sobotka na margo svojej budúcnosti v strane. Chovanec predpokladá, že ČSSD po voľbách usporiada mimoriadny zjazd, kde si zvolí predsedu. Ak bude strana vo vláde, tak chce pre Sobotku dôstojný post.

Pád premiéra a predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku má počiatok už v minuloročných krajských a senátnych voľbách, ktoré pre stranu skončili neúspechom. Preferencie nerástli ani po tom, ako strana najskôr oznámila snahu získať mladých mestských a liberálnych voličov a o niekoľko dní nato naopak ohlásila ešte razantnejší obrat doľava, analyzuje ČT.

K poklesu obľúbenosti ČSSD prispeli aj vládne krízy, spory okolo odvolania ministra financií Andreja Babiša, ako aj konflikty Sobotku s prezidentom ČR Milošom Zemanom. Podľa posledného prieskumu by ČSSD skončila vo voľbách až štvrtá. ČSSD sa v uplynulých mesiacoch blížila v prieskumoch verejnej mienky k desiatim percentám podpory.

01 - Modified: 2024-04-15 11:20:56 - Feat.: - Title: Za týždeň pribudlo v Česku 1494 prípadov čierneho kašľa, najviac od začiatku roka 02 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 03 - Modified: 2024-04-11 16:41:10 - Feat.: - Title: Česko identifikovalo vyše milióna kusov munície pre Ukrajinu v krajinách mimo Únie, tvrdí Pavel 04 - Modified: 2024-04-10 19:04:55 - Feat.: - Title: Česko si predstavovalo viac, je to však dobrý základ, tvrdí Rakušan o migračnom pakte 05 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:58